Conform raportului “Perspective economice globale”, emis în luna iunie, companiile din industria manufacturieră din România au înregistrat un declin semnificativ al exporturilor către zona euro, conform Digi24.

La nivel mondial, scăderea va fi de 5,2%, aceasta fiind cea mai adâncă de după al Doilea Război Mondial.

Importăm criza prin reducerea exporturilor

Raportul spune că țările adânc integrate în lanțurile de valoare globală sunt expuse la evoluțiile globale. Raportul face referire la țări ca Ungaria, Turcia, Polonia, Bulgaria și România în acest caz.

Principalele țări unde România exportă sunt Germania, Franța și Italia, iar acestea au fost lovite de criza economică generată de coronavirus.

Pentru anul 2021, Banca Mondială crede că țara noastră va avea o creștere de 5,4%.

Traiul pe împrumut

România a înregistrat un deficit 2,48% din Produsul Intern Brut (PIB) în primele patru luni din 2020, în condițiile în care în mod normal nu trebuia să depășim 3% pe tot anul.

Bugetul pe 2020 era constituit înainte de pandemie pe o creștere economică de 4,1% și un deficit de 4,6% din PIB.

În urma pandemiei, Guvernul și-a revizuit estimările și crede că în acest an vom avea o scădere de 1,9% a economiei și un deficit de 6,7% din PIB.

Creșterea pensiilor și dublarea alocațiilor, probleme stringente

Pe lângă costurile cu echipamentele sanitare și șomajul tehnic, Guvernul are de rezolvat problema majorării pensiilor și a dublării alocațiilor, ambele votate de Parlament.

Florin Cîțu, ministrul finanțelor, a declarat recent că unul dintre scenariile luate în calcul pentru majorarea pensiilor este de creștere cu 10% a acestora, nu de 40%, cât prevede legea.

Țara noastră a scăpat razant de retrogradarea în categoria statelor nerecomandate investițiilor. Agenția de rating Standard & Poors a menținut România în rândul statelor recomandate, însă perspectiva este tot negativă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News