Ministerul Finanțelor a demarat proiectul prin care se înființează Banca Națională de Dezvoltare a României (BNDR), o instituție cu capital de stat, ce va gestiona, printre altele, acordarea fondurilor europene.

Un raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), citat de Hotnews.ro, arată că deja au fost finalizate primele două etape ale proiectului de înființare a Băncii Naționale de Dezvoltare a României. Acum a fost demarată cea de-a treia etapă, care constă în descrierea detaliată a componentelor legislative care trebuie adaptate, sau promulgate, pentru a permite înființarea și funcționarea BNDR.

Practic, Banca de Dezvoltare e un Bancorex în devenire. BND ar trebui să investească în proiecte de dezvoltare economică și să sprijine companiile, dar se poate transforma dintr-un vis devenit realitate într-un adevărat coșmar pentru finanțele țării noastre, potrivit unei analize Libertatea.

Cum s-a înființat BND

Senatul a aprobat în luna februarie a anului trecut înființarea Băncii de Dezvoltare, iar aceasta va primi pe mână un miliard de lei de la stat drept capital de pornire. Potrivit proiectului, banca nu va putea accepta depozite de la populație, dar va putea oferi credite și asigurări. Pe lângă întreprinderile mici și mijlocii, unde va asigura implementarea măsurilor de ajutor de stat, Banca de Dezvoltare va da o atenție deosebită și ”marilor proiecte de infrastructură”.

Proiectul de înființare apare și în Programul de Guvernare 2018-2020. ”Vom înființa o Bancă de Dezvoltare și Investiții”, se arată în documentul pentru care cabinetul Viorica Dăncilă a primit votul de învestitură. Alte detalii nu se dau, dar apar în programele de guvernare ale Guvernelor PSD-ALDE din 2017.

”Totalul investițiilor publice (inclusiv cele din fonduri europene, fonduri suverane, companii de stat si banca de dezvoltare) vor fi in medie de 6% din PIB in urmatorii 4 ani”, arată documentul de anul trecut. De aici se observă că aceasta era văzută drept o sursă de investiții publice.

Care este planul

Proiectul Băncii de Dezvoltare a României este deja vechi de patru ani. În acel moment, se dorea ori transformarea CEC în bancă de dezvoltare, ori a EximBank. În final, se alesese EximBank, dar între timp s-a renunțat la proiect și s-a trecut la înființarea uneia noi. Autoritățile locale erau cele care cereau insistent în acea perioadă înființarea Băncii de Dezvoltare. Și asta pentru că doreau să primească finanțare pentru o serie de proiecte, dar băncile comerciale nu le acordau credite. Acum, planul ar fi ca, împreună cu miliardul de lei primit de la stat, Banca de Dezvoltare să se împrumute pe piața interbancară de la băncile comerciale din România sau să emită obligațiuni către fonduri de investiții.

Problema este că aceste proiecte în care Banca de Dezvoltare va investi bani trebuie să producă profit, pentru ca BND să-și achite, mai departe, datoriile. Or, aici este principalul risc, consideră Ionuț Dumitru, șeful Consiliului Fiscal.

”Vom avea încă o bancă de stat, problema e de guvernanță corporatistă. Avem experiența anilor 90, riscul de interferență politică este foarte mare. Am văzut în anii 90 credite direcționate politic, management fără criterii de performanță și știm cu toții cum s-a terminat. În final, a fost nevoie de bani publici pentru salvarea băncilor de stat. Criteriile de evaluare a unui proiect rămân aceleași, fie că e finanțat de bănci comerciale, fie de Banca de Dezvoltare. Reglementările BNR sunt aceleași pentru toți”, a declarat Ionuț Dumitru, pentru Libertatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News