„Pe ansamblul anului, variația medie a PIB este prevăzută să înregistreze o valoare negativă semnificativă, apropiată de cele înregistrate la apogeul crizei economice din 2008-2009, iar pierderile de venit de la nivel agregat urmează a fi recuperate în totalitate pe o perioadă de cel puțin un an”, precizează BNR în Raportul asupra inflației făcut public azi.
Estimarea BNR este apropiată de cea a Comisiei Europene, care arată că România se va confrunta cu o scădere economică de 6%. Pe de altă parte, ministrul finanţelor susţine că aceasta este prea pesismistă, Guvernul mizând pe o scădere economică de doar 2%.
Proiecția BNR ia în calcul un scenariu în care pandemia de Covid-19 e ținută sub control și în România nu vor mai fi luate măsuri care să aibă impact major asupra economiei, cum s-a întâmplat pe durata stării de urgență.
Revenirea activității economice așteptată pentru anul viitor este proiectată a fi una mult mai lentă comparativ cu scenariul de bază, plasată sub media creșterilor medii anuale înregistrate începând cu anul 2010.
Banca Națională a României:
Banca Națională arată că România ar putea beneficia de nişte oportunităţi prin atragerea de investiții delocalizate din China, ca parte a procesului mai larg de reconfigurare a lanțurilor de aprovizionare.
Dar și această oportunitate e subminată de câteva caracteristici negative ale României: calitatea și dimensiunea necorespunzătoare ale infrastructurii de transport, gradul modest de digitalizare a economiei – mai ales în sectorul administrației publice, dar și de instabilitatea cadrului fiscal și de reglementare.