Multe case de schimb valutar și bănci din Polonia au fost până acum reticente să accepte grivna, având în vedere supraoferta de monedă rezultată din numărul mare de refugiați care intră în țară și îngrijorările legate de scăderea valorii monedei naționale ucrainene.

Banca Națională a Poloniei (NBP) a anunțat că în prezent cooperează cu cel mai mare creditor al țării, PKO BP, pentru a le permite celor aproape două milioane de refugiați care au fugit din Ucraina în Polonia să convertească grivna.

„Din cauza fluxului important de refugiați de război de pe teritoriul Ucrainei, care vin în Republica Polonia cu grivne (UAH) sub formă de numerar, Banca Națională a Poloniei derulează pregătiri intensive care să permită conversia grivnei în zloți”, a transmis NBP, într-un comunicat de presă.

Instituția cu sediul la Varșovia a precizat că bancnotele în valori de 100, 200, 500 și 1.000 grivne vor fi schimbate până la o sumă totală de 10.000 de grivne de persoană în sucursalele băncii PKO BP.

Mulți refugiați se chinuie să cumpere chiar și bunurile de bază, deoarece economiile lor în grivne nu sunt convertibile în cea mai mare parte a Europei, ceea ce înseamnă că nu au cum să le schimbe la rate rezonabile. Iar această problemă îi lasă pradă comercianților fără scrupule, care oferă rate de schimb ultra-scăzute, notează Reuters.

La rândul său, Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la dezvoltarea unei facilități financiare care să le permită milioanelor de refugiați ucraineni să-și transforme economiile în valută, pentru a-i ajuta să-și reia viața pe continentul european, a anunțat Reuters vineri, citând trei surse informate cu privire la acest subiect.

Mai mulți factori de decizie ai BCE, în principal din estul blocului comunitar, i-au cerut joi șefei instituției, Christine Lagarde, o soluție comună, iar banca se străduiește acum să proiecteze un mecanism.

„Acesta ar fi un efort umanitar, de bunăvoință, mai degrabă decât un instrument obișnuit de politică monetară, deși există anumite legi în vigoare, așa că nu este ca și cum am putea spune pur și simplu «veniți, vom converti noi grivna pentru voi». Dar avem câteva zile, nu săptămâni, să ne dăm seama cum să soluționăm problema”, a declarat una dintre surse.

Sursele au precizat că și liderii UE au făcut presiuni asupra BCE să acționeze și i-au cerut acesteia să-și accelereze eforturile.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să facă precizări cu privire la informațiile Reuters. Joi, Christine Lagarde a declarat că banca își explorează opțiunile și speră să aibă instrumente în următoarele zile „pentru a sprijini poporul ucrainean și autoritățile ucrainene”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News