Libertatea vă prezintă două alternative de economisire, lăsându-vă pe dumneavoastră să alegeți care este cea mai bună pentru voi. Deși alternative de economisire sunt destule nu toate sunt profitabile. Așa că, în prezent, cele mai avantajoase par, banca sau un C.A.R. (Casa de Ajutor Reciproc).

Băncile au avantajul că sunt mult mai numeroase decât C.A.R.-urile, în România și au și mult mai multe produse de economisire, care se pot plia pe nevoile dumneavoastră. Aici nu este nevoie de prea multă birocrație pentru a deschide un depozit, în schimb, taxele sunt ceva mai mari, iar dacă nu scoateți banii la o dată prestabilită veți fi taxați și mai mult. Un alt mare dezavantaj am băncilor este că atunci când acestea nu au nevoie de lichiditate, dobânzile la depozite sau la conturile de economii sunt destul de mici. La depozite, rar dobânzile mai depășesc 2%, iar când vine vorba de conturile de economii, acestea sunt și mai mici, cu o medie de aproape 1,5%.

Pentru a putea ține banii la ciorapul C.A.R.-ului va trebui ma întâi să deveniți membrul acelei case de ajutor reciproc, la care și plătești o cotizație ce variază în funcție de politica fiecărei astfel de instituții. Aici marele de dezavantaj este că banii nu îți sunt garantați (din nou, depinde de CAR și dacă este afiliat vreunei mari companii sau instituții), așa cum se întâmplă la bancă, chiar dacă dobânzile la economisire sunt ceva mai atrăgătoare, dar nu cu mult. Acestea ajung undeva la 3 procente, adică doar cu unul singur în lus, dar care pe parcursul uneiperioade de timp mai îndelungate poate face diferența.

Cât câștigi de la bancă și cât de la un C.A.R.

Cele mai apropiate produse ale celor două părți sunt contul de economii, la bancă, și fondul social, la C.A.R.. Am luat în calcul depunerea a câte 100 de lei, timp de 36 de luni pentru a vedea care instituție vă va aduce un profit mai mare. În cazul băncii, la o dobândă cuprinsă între 1% și 1,5%, veți ajunge la un profit brut de 47 până la 70 de lei, după cele 36 de luni de economisire.

În cazul unui C.A.R., cu un randament de 3%, după cele 36 de luni, veți ajunge să aveți un câștig netaxat încă, de 171 de lei. Aici, în funcție de cât este cotizația unele CAR-uri pot deveni chiar mai dezavantajoase decât băncile.

Chiar dacă banii sunt mai puțin la bancă, avantajul acesteia este că are servicii prin care vă poate retrage lunar banii din cont, în schimb, la C.A.R. va trebui să mergeți să-i depuneți personal la unul din sediile lor sau la una din băncile cu care acesta este partener.

Oricare soluție ați alege-o este de recomandat să vă informați pe cât posibil înainte și să vă faceți un calcul să vedeți dacă merită sau nu.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News