Silicon Valley Bank (SVB), a 16-a cea mai mare bancă din țară, a dat faliment după ce deponenții, majoritatea lucrători din domeniul tehnologiei și companii cu capital de risc, s-au grăbit să-și retragă banii în această săptămână, pe măsură ce s-a răspândit teama cu privire la situația băncii.

Instituții globale, inclusiv Banca Angliei, monitorizează îndeaproape situația, pe fondul temerilor că turbulențele ar putea pune în pericol depozitele clienților și ar putea duce la o nouă panică în întregul sistem financiar.

„Frica este contagioasă”, a declarat Angela Lee, profesor la Columbia Business School. „Fuga din bănci poate începe de la un zvon, iar acest lucru este mult mai mare decât un zvon. Mă îngrijorează faptul că oamenii reacționează exagerat la acest lucru”.

SVB a provocat o vânzare globală a acțiunilor bancare după ce a lansat o vânzare de acțiuni de salvare pentru a acoperi o gaură de aproape două miliarde de dolari în finanțele sale.

Banca a pierdut fondurile atunci când a vândut un portofoliu de obligațiuni ca răspuns la o scădere a depozitelor clienților. Aceste obligațiuni și-au pierdut din valoare ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor, lăsând SVB pe deficit.

Acțiunile sale listate în SUA au scăzut inițial cu 60% joi și au fost oprite vineri, după ce s-au prăbușit cu 66% înainte de deschiderea pieței și înainte ca autoritățile de reglementare să intervină.

Silicon Valley a fost puternic expusă la industria tehnologică și există puține șanse de contagiune în sectorul bancar, similară haosului din lunile premergătoare recesiunii din 2009.

Cu toate acestea, aceste probleme au stârnit temeri mai largi legate de faptul că recentele creșteri ale ratelor dobânzilor au afectat valoarea portofoliilor de obligațiuni ale altor bănci, al căror preț tinde să scadă atunci când cresc ratele dobânzilor.

Urmărește-ne pe Google News