Excepţie face articolul 92, care intră în vigoare la trei zile de la publicare. Acest articol reglementează înfiinţarea comisiilor de insolvenţă, la nivel central şi local, elaborarea normelor de aplicare a legii, stabilirea onorariilor pentru administratori şi lichidatori, precum şi alte proceduri pentru punerea în aplicare a actului normativ.
Legea se adresează persoanelor fizice de bună-credinţă, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanţele la furnizorii de utilităţi, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziţia unui serviciu sau produs personal etc., şi nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.
În situaţia în care datornicul consideră că se află în insolvenţă (deoarece nu dispune de lichidităţi pentru plata datoriilor scadente – starea de insolvenţă poate fi luată în considerare dacă termenul de plată a datoriilor a fost depăşit cu mai mult de 90 zile) dar situaţia financiară a acestuia nu este iremediabil compromisă, poate cere Comisiei de Insolvenţă deschiderea insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedură administrativă şi nu judiciară, scrie Agerpres. În acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie.
În cazul deschiderii procedurii de insolvenţă pe baza planului de rambursare se suspendă provizoriu executările silite începute, nu pentru mai mult de 3 luni, cu excepţia situaţiei în care instanţa decide prelungirea acestei perioade, dacă astfel situaţia financiară a datornicului ar deveni iremediabil compromisă.
Durata de executare a planului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu încă 1 an.
Atenție – nu oricine poate cere insolvența. Mai întâi de toate, datoriile adunate în mai mult de trei luni trebuie să depășească 14.000 de lei. Nu pot apela la această procedură nici cei care au fost concediați în ultimii doi ani din cauza lor, cei care și-au dat demisia în ultima jumătate de an, cei care nu au venituri și nici nu-și caută de lucru sau cei care s-au împrumutat în ultima jumătate de an și au rate cât un sfert din datoriile totale.
Insolvenţa prin lichidare de active poate fi solicitată de către datornic, în mod direct, în cazul în care „situaţia sa financiară este iremediabil compromisă”.
 
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News