Senatorii juristi au respins, ieri, aproape toate propunerile aduse de bănci și de reprezentanții BNR, care cereau ca darea în plată să nu se aplice creditelor prin programul „Prima Casă”, și nici contractelor în derulare sau persoanelor cu împrumuturi peste 150.000 de euro. A fost refuzată de asemenea propunerea ca ratele să depăşească 65% din veniturile împrumutatului. Actul normativ ar putea ajunge în plenul Senatului săptămâna viitoare.
De exemplu, din 2009, Simona R. este proprietara unui apartament de două camere, pentru care s-a împrumutat la bancă. Atunci, casa i-a fost evaluată la 97.000 de euro. Anul trecut însă, banca i-a refuzat cerea de refinanțare pe motiv că imobilul mai valorează doar 50.000 de euro. „Am fost chiar la banca care mi-a evaluat apartamentul. Mi-a spus că trebuie să vin cu o altă proprietate. Nu m-au refinanțat pe motiv că valoarea imobilului nu mai corespunde cu valoarea imobilului din momentul în care am luat creditul”, povestește Simona.
Dacă ar renunța să mai plătească ratele, Simona și-ar pierde apartamentul, dar ar avea de suferit și părinții ei, care au girat-o. Ba mai mult, chiar dacă i-ar vinde casa, ea tot ar rămâne datoare băncii mulți ani. Amendamentul la legea mult discutată, votat ieri de senatorii Comisiilor juridică și economică i-ar șterge femeii orice altă datorie, dacă banca i-a executat deja casa. Cu condiția să predea băncii cheile, legea s-ar aplica și celor care suntîn procedură de executare silită, dar încă nu au fost evacuați.
Banca Centrală estimează la peste 8.000 numărul celor în procedură de executare silită acum. 5.200 dintre ei care au luat credite garantate cu o casă sau apartament, iar 3.100, garantate cu un teren. Reprezentanții bpncilor au avertizat cu scumpirea creditelor ipotecare. Unele banci deja au mărit avansul pentru creditele ipotecare. Aproape o jumătate de milion de familii ar putea fi vizate de legea dării în plată – numărul creditelor cu ipotecă fiind de 474.000, din care 30.000 au restanțe, potrivit datelor BNR.