Grupul BT avea la finalul lunii iunie active de 75,3 miliarde de lei, în urcare cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 5,1 miliarde de lei peste BCR, notează publicația.

Profitul net pe prima jumătate de an a fost de 865 de milioane de lei pentru Banca Transilvania și de 697 milioane de lei în cazul BCR.

Cum au evoluat cele două

Cele două grupuri au avut, însă, strategii diferite. Banca Transilvania a achiziționat în ultimii ani atât Volksbank, cât și Bancpost.

Volksbank a fost implicată în scandalul creditelor în franci elvețieni, iar legat de Bancpost se află în toiul unui alt scandal, cel al creditelor vândute în străinătate, deși titularii nu erau în urmă cu plata.

Pe de altă parte, Banca Transilvania s-a poziționat ca o bancă destinată micilor întreprinderi și a acordat credite.

Dincolo, BCR – preluată în 2006 de către grupul austriac Erste – a avut de înfruntat criza din 2008 și creșterea numărului de credite neperformante. Mare parte dintre acestea au fost vândute, ceea ce explică și diferența de active între cele două entități.

BCR a dominat foarte mult timp peisajul bancar românesc. În urmă cu zece ani, BCR era pe primul loc în funcție de active, iar BRD era pe locul al doilea.

Plecări și fuziuni

În ultimii ani, sectorul bancar românesc a trecut printr-un proces masiv de restructurare și consolidare. Piraeus a fost cumpărată de către fondul JC Flowers, iar Banca Carpatica a fuzionat cu Nextebank și a rezultat Patria Bank.

De asemenea, Bank Leumi s-a retras din România, iar activele sale au fost preluate de fondul britanic Argo Capital. Concomitent, Marfin Bank a fost vândută unui consorțiu de fonduri.

În fine, OTP Bank a preluat National Bank of Greece, însă Banca Națională a României (BNR) a respins tranzacția. Anterior, OTP a cumpărat Millenium Bank.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News