„Grupul Financiar BT, prin Banca Transilvania şi BT Investments, a ajuns la un acord cu BRD – Groupe Société Générale şi Société Générale Assurances pentru achiziţia BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), companie cu activitate în România, în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi al celor facultative (Pilonul III)”, informează BT.
Sistemul de pensii private din România, incluzând fondurile de pensii obligatorii şi cele facultative, înseamnă active totale de peste 131 miliarde de lei, la finalul anului 2023, iar raportat la PIB, acesta reprezenta 8,48% din PIB-ul anual, înregistrând randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani. Fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanţi, iar obiectivul principal al acestora este investirea prudentă în active de calitate pentru a obţine valoare suplimentară pentru aceştia după vârsta pensionării.
Peste jumătate de milion de români contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii
Peste 560.000 de participanţi contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii. BRD Pensii administrează atât fondul din Pilon II (FPAP BRD), cât şi fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio).
Fondul de pensii facultative BRD Medio are peste 37.500 de participanţi şi înregistrează una dintre cele mai ridicate contribuţii medii per participant.
Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio înregistra peste 232 milioane lei, la 31 decembrie 2023. Randamentul anualizat de la înfiinţare şi până la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii, fiind de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.
„Achiziţia este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative – Pilon III, existente deja în oferta noastră, şi ajungem pe o piaţă nouă, fondurile de pensii administrate privat – Pilon II, creând sinergii între companiile Grupului Banca Transilvania. După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populaţiei, o acumulare istorică de capital pentru România”, spune Ӧmer Tetik, director general, Banca Transilvania.
Pentru achiziţie este nevoie în România de aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Grupul Banca Transilvania, prin fondul Pensia Mea, gestionat de BT Pensii, este pe piaţa pensiilor facultative din 2019, debut făcut tot printr-o achiziţie. De la finalizarea tranzacţiei, BT Pensii a reuşit să îşi dubleze numărul de participanţi la fondul de pensii facultative Pensia Mea. În prezent, Pensia Mea are aproape 57.000 de participanţi, iar activele în administrare au crescut cu 7,4% în primele trei luni din acest an.
Finalizarea tranzacţiei de vânzare a companiei BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA este aşteptată să aibă loc în primul semestru al anului 2025, precizează, la rândul său, BRD.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!