Cele mai profitabile domenii de activitate au fost sectorul bancar, asigurările, publicitatea şi telecomunicaţiile. Şapte din primele zece poziţii în clasamentul celor mai ridicate venituri, întocmit de ANAF, la cererea jurnaliştilor de la Gândul, sunt ocupate de bancheri, cu lefuri anuale situate între 3 şi 8 milioane de lei. Uimitor e că, tot în catastifele de la Administraţia Financiară, au fost înregistrate anul precedent salarii foarte mari şi pentru sectorul bugetar.

Deşi s-a spus în repetate rânduri că angajaţii la stat o duc rău, că li se taie din lefuri inuman de mult, anul trecut au fost câţiva bugetari care au luat un salariu chiar şi de 10 ori mai mare decât al preşedintelui ţării.

Leafă la o agenţie a statului, 100.000 de lei/lună

La Agenţia Naţională pentru Romi s-a plătit în august 2010 un salariu de 100.000 de lei. Asta pentru un manager de proiect, care se ocupă de implementarea unor programe de incluziune socială ori de educare a rromilor. În aceeaşi instituţie publică, leafa cea mai mică încasată în august 2010 a fost de 17.000 de lei.

“Cel mai mare salariu acum al unui manager de proiect e în jur de 100.000 de lei. E mic, pentru că într-o ţară europeană câştigă dublu faţă de cât se câştigă la noi”, a explicat Ilie Dincă (foto), preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.

Milioane de lei din creşterea porcilor

Topul celor mai mari salarii încasate anul trecut în România de angajaţii din mediul privat este împărţit în două categorii: bancherii şi alte meserii profitabile. În prima jumătate a clasamentului, şapte din zece poziţii sunt ocupate de angajaţii bancari, în timp ce a doua jumătate a topului este ceva mai “colorată”.

Aici, cu venituri anuale între 800.000 şi 1.800.000 de lei, se regăsesc consultanţi în afaceri, transportatori, constructori, comercianţi şi chiar crescători de animale. Astfel, un sibian care a crescut porci a reuşit să acumuleze un venit de un milion şi jumătate de lei pe parcursul anului trecut, aşa cum singur a scris în declaraţia de venit depusă la Administraţia Financiară.

Şi angajaţii de la stat pot fi bogaţi

Cu tot iureşul pe care îl fac guvernanţii în sectorul bugetar, în 2009 au fost angajaţi la stat care au băgat în buzunare zeci de mii de lei lunar! Cel mai bogat salariat într-o instituţie publică e din Arad şi a încasat, anul trecut, un venit de 671.554 de lei, adică 13.300 de euro. Asta înseamnă mai mult de zece ori decât a luat Traian Băsescu.

E urmat îndeaproape de un alt bugetar din Sibiu, cu o leafă anuală de 576.951 de lei. Următoarele locuri în topul celor mai mari salarii din sectorul bugetar sunt ocupate de doi clujeni, trei ieşeni şi doi sibieni, care au câştigat peste 33.000 de lei în fiecare lună din anul trecut. Ultimele locuri din acelaşi top le aparţin unor bugetari din Covasna şi Maramureş, care au însumat câştiguri lunare de peste 21.000 de lei.

Salariul minim nu va depăşi 670 de lei

Degeaba şi-au făcut angajaţii cu salariul minim pe economie vise la o majorare. Deşi se zvonea că valoarea remuneraţiei ar putea creşte de la 600 la 750 de lei, Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au formulat totul mult mai simplu: salariul minim pe economie nu poate să crească mai mult de 670 de lei. “Guvernul nu poate să-l crească (n.r. – salariul minim pe economie) cu mai mult decât inflaţia pe ultimii doi ani”, a explicat, ieri, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News