Cel mai mare venit al unei persoane care conduce o bancă deținută de statul român este cel al lui Bogdan Neacșu, director general și președinte al Comitetului de Direcție de la CEC Bank. Potrivit contractului de administrare, Neacșu a încasat în 2023 suma de 1.664.428 de lei (ceea ce înseamnă o medie lunară de 138.700 de lei). CEC Bank este deținută de statul român prin Ministerul de Finanțe.

Directorul general și președinte al Directoratului CEC Bank, Bogdan Neacșu. Foto: Hepta

Persoane cu venituri mari găsim și la Exim Bank, entitate unde statul român, prin Ministerul de Finanțe, deține majoritatea acțiunilor – 98,86%, potrivit prezentării băncii de pe pagina sa oficială.

1.426.347 de lei a primit de la Exim Bank, ca remunerație pentru contractul de mandat, Traian Halalai, președintele instituției. Alți 257.916 lei a primit Halalai pentru faptul că e membru al CIFGA al Exim Bank. Potrivit propriei descrieri, Exim Bank se implică în susținerea economiei românești prin două direcții:

i) prin activitatea specifică unei bănci comerciale; ii) ca agent al statului – prin intermediul său sunt distribuite în economie fondurile alocate de la bugetul de stat pentru sprijinirea mediului de afaceri românesc; în acest caz avem în portofoliu produse unice pe piață, produse cu componenta de ajutor de stat, precum garanții și asigurări.

Traian Halalai. Foto: Agerpres

Doi șefi din BNR au făcut peste un milion de lei

La vârful Băncii Naționale a României, instituție care „se finanțează integral din veniturile proprii generate ca urmare a desfășurării operațiunilor specifice băncilor centrale”, sunt două persoane care au sărit de borna de un milion de lei în 2023.

Cele două persoane sunt guvernatorul Mugur Isărescu și prim-viceguvernatorul Florin Georgescu. Mugur Isărescu a încasat 1.081.187 de lei de la BNR, 30.612 de lei de la Academia Română, iar pensia a ajuns la 322.097 de lei. Practic, media lunară a veniturilor însumate a ajuns la 110.500 de lei.

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Foto: Hepta

Numărul doi din BNR, Florin Georgescu, a încasat de la bancă 1.003.822 de lei reprezentând „venituri salariale sau asimilate salariilor”. În afară de leafă, Georgescu a mai primit o pensie de 243.935 de lei pentru anul 2023, iar 86.510 de lei au fost pentru pensia specială de fost parlamentar.

Florin Georgescu. Foto: Hepta

Mandatele celor din conducerea BNR expiră în această toamnă. Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului. Numirile se fac pe o perioadă de 5 ani.

Urmărește-ne pe Google News