„Am lucrat împreună la ING, banca olandeză. ING cumpărase banca britanică Barings în 1995 și era una dintre cele mai mari bănci din Europa de Est în anii 90. La ING, am fost economist-șef pentru Europa emergentă, Orientul Mijlociu și Africa – și am avut sediul la Londra. Florin Cîțu scria cele mai bune cercetări economice despre România ca independent, așa că i-am cerut să vină și să ni se alăture la ING în calitate de economist-șef al României și, din fericire, a spus da”, spune Charles Robertson, pentru Libertatea.

Se întâmpla în 2006, își amintește acesta.

Charles Robertson, fostul șef al economiștilor-șefi de la ING | Foto: Renaissance Capital/Twitter

Făcea prognozele economice pe România

Bancherul britanic descrie și cu ce se ocupa Cîțu la ING în această funcție de economist-șef: „El a făcut prognozele noastre economice pentru România, a fost responsabil de comunicarea cu presa despre opiniile noastre despre România și companiile și investitorii străini. În curând, fiecare business dorea să se consulte cu Florin ca să înțeleagă încotro se îndreaptă economia. Înainte de Florin Cîțu, nicio bancă nu se gândea că aveau nevoie de un economist-șef. Apoi, după ce acesta s-a alăturat ING, fiecare bancă a realizat cum ar putea un economist (șef, n.red.) să le ajute afacerea, iar acum fiecare bancă oferă serviciile pe care Florin le-a oferit primul”.

„Am avut o echipă foarte bună la acel moment, economistul nostru-șef din Polonia a devenit ministru de finanțe în această țară. Economistul nostru șef din Ungaria a devenit șef al Agenției de Management al Datoriilor, economistul-șef din Slovacia a ajuns guvernator-adjunct al băncii naționale. Economistul-șef din Cehia este acum unul dintre bancherii seniori ai băncii centrale. ING a ajutat la formarea multor decidenți de top din Europa Centrală”, precizează Robertson.

Acesta își mai amintește că a lucrat 2-3 ani cu Cîțu, care ulterior a fost promovat de ING. În 2007, actualul premier era într-adevăr numit director Piețe Financiare al filialei din România, funcție în care a rămas până în 2011. „Au văzut cât de bun era”, spune bancherul britanic.

Cam în aceeași perioadă a părăsit și Charles Robertson banca olandeză. „ING s-a confruntat cu criza financiară globală și, asemenea majorității băncilor, a primit ajutor financiar din partea guvernului olandez. Returnarea acestor bani urma să dureze mai mulți ani, iar banca a fost nevoită să închidă niște birouri. M-am mutat la Renaissance Capital, care era în creștere și care era implicată puternic în Europa de Est, dar și în Africa, lucru pe care l-am găsit foarte interesant. Florin Cîțu a mers pe alt drum”, spune acesta. 

Întrebat dacă și Florin Cițu a lucrat la banca rusească, Robertson a fost tranșant: „Florin nu a lucrat niciodată la Renaissance Capital”. 

Postul lui Cîțu la ING, restructurat în 2011

Florin Cîțu a plecat de la ING în urmă cu un deceniu, după ce postul său a fost desființat. Cîțu a dat în judecată ING, dar a pierdut procesul definitiv în 2018, potrivit publicației Panorama.

În 2008, Cîțu a fost printre cei trei bancheri implicați în atacul speculativ asupra cursului leu, oprit de BNR, după cum reamintea recent și publicația Panorama.

Cine este Charles Robertson

Charles Robertson a absolvit London School of Economics în anul 1993, iar din anul 1998 şi-a început cariera în finanţe, după ce a lucrat într-un think-tank din domeniul apărării. Ca economist şi specialist în pieţe emergente, Robertson s-a remarcat ca autor al volumului „Cel mai rapid miliard: Povestea din spatele revoluţiei economice din Africa“, publicat în 2012. 

Cîțu, controverse în CV și în pericol să piardă scaunul de premier

Numele lui Florin Cîțu a fost implicat în ultima lună în mai multe controverse. Mai întâi, presa a dezvăluit că acesta a fost arestat vreme de două zile în 2000, după ce a fost prins băut la volan. Ulterior, Libertatea a scris despre cum premierul Cîțu a mințit în CV-ul oficial de la Guvern cu privire la anul absolvirii masterului în SUA.

În prezent, șeful Guvernului se află în plin scandal politic cu partenerii de coaliție din USR-PLUS, care îi cer demisia, după ce acesta l-a revocat pe ministrul justiției, Stelian Ion.

Foto: Hepta

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News