La filiala CEC de pe strada Lipscani din Capitală coada se întindea joi până în stradă. La ghișeul pentru schimbul valutar nu se mai putea ajunge fără programare.
Reporterii Libertatea au constatat că mai multe case de schimb și sucursale de bănci din București nu mai vindeau euro sau dolari, pentru că nu mai dețineau bani cash.
Coadă era și la sucursala CEC de la Dristor, în vreme ce la sucursala Pallady nu mai existau euro, ci doar dolari. Se putea face însă cerere pentru euro și programare pentru zilele următoare. De 3-4 zile situația este așa, conform angajaților de la ghișee.
Nici la sucursala BRD Dristor nu se putea face schimb valutar, angajații spunând că nu există valută. Aceștia au spus însă că se putea face schimb „scriptic”, de la un cont la altul.
Existau însă și filiale de bănci unde, la ora prânzului, nu s-au înregistrat probleme pentru schimburile valutare, nici la ghișee, nici la bancomatele unde se puteau realiza tranzacții în valută.
Spre exemplu, la BCR Dristor se puteau face schimburi valutare. La Raiffeisen nu mai există ghișee de schimb valutar și nici la ING, însă tranzacții se puteau face la automate.
Cursul euro înregistrase joi creșteri la majoritatea băncilor. BCR vindea ieri 1 euro cu 4,98 lei, în timp ce la Alpha Bank, CEC sau BRD afișau cursuri de peste 5 lei.
Schimburi cu programare
La o filială CEC din Capitală, celor care doreau să cumpere euro li se dădeau bonuri de programare. Același lucru și la Banca Transilvania. Și asta doar pentru clienții băncii.
Aceeași lipsă de euro și la o casă de schimb de pe Calea Victoriei și la una din Titan. Motivul: în ultimele ore a existat un flux mai mare de persoane care de obicei care au vrut să cumpere euro.
Adrian Vasilescu, BNR: „Lucrurile se vor calma pe măsură ce aprovizionarea cu euro cash va creşte”
O situație obișnuită în debutul unor perioade de criză, cum este acum războiul din Ucraina, spune consilierul BNR Adrian Vasilescu, care precizează că situația se va calma după ce piața va fi alimentată din nou cu euro și dolari cash.
„De la finalul săptămânii trecute, cererea de euro cash a crescut din cauza atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei şi al exodului de ucraineni care fug din calea războiului. În aceste condiţii, cererea de lei şi euro cash a crescut, în special în partea de nord a ţării. Pe fondul acestei crize, populaţia a început să cumpere euro de la casele de schimb valutar, ceea ce a mărit cererea de euro”, a explicat Adrian Vasilescu, citat de Ziarul Financiar.
Sunt curse speciale care vin atunci când este o cerere mai mare de euro cash. Dar aceste curse nu pot să vină peste noapte. Noi monitorizăm cu atenţie situaţia, iar lucrurile se vor calma pe măsură ce aprovizionarea cu euro cash va creşte.
Adrian Vasilescu, consilier BNR:
„Pe piaţa valutară interbancară, acolo unde schimburile valutare electronice, lucrurile se desfăşoară normal, nu există nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil”, a mai spus oficialul BNR.
Președintele CEC: „Așa cum la supermarket aduci marfă din depozit…”
Președintele CEC , dar și al Asociației Române a Băncilor, Bogdan Neacșu, susține la rândul său că problema este temporară și va fi reglată în zilele următoare.
„Nu este nicio problemă în asigurarea valutei necesare. Așa cum la supermarket aduci marfă din depozit, și în bănci s-a pus în funcțiune logistica necesară pentru a acoperi vârful de cerere. Se fac transporturi de la tezaurele regionale către unități și se realizează chiar și importuri de valută cu avionul”, a precizat Bogdan Neacșu pentru Economica.net.
Spre deosebire de 2020, când debutul pandemiei a afectat transporturile internaționale, de data aceasta chiar nu sunt probleme în asigurarea fluxurilor de numerar. Dacă apar sincope, acestea sunt cazuri izolate și se rezolvă logistic – similar cu fluxurile de aprovizionare din retail. Trebuie să înțelegem că peste 82% din banii din economie rulează în conturi și ponderea a tot crescut în ultimii ani, odată cu creșterea digitalizării și cu ieșirea unor bănci mari din zona operațiunilor cu numerar.
Bogdan Neacșu, președintele CEC:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro