Punctul Asociației Române a Băncilor este, de fapt, punctul de vedere al românilor, spun reprezentanții băncilor. Studiul are o marjă de eroare de plus minus 3%. Analiza bancherilor vine chiar în ziua în care legea se discută la Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități, din Camera Deputaților.
Unul din doi români (45%) nici nu a auzit de legea Dării în plată, cu toate acestea ARB insistă că majoritatea copleșitoare a populației (94%) nu vrea legea dării în plată, ci o lege care să forțeze băncile la negociere, astfel încât să se ajungă la o bună înțelegere și la păstrarea casei. „Această cercetare vine în urma unei comunicări timp de opt luni”, a declarat Florin Dănescu, președintele executiv al ARB.
Studiul mai arată că românii cred că dacă legea va intra în vigoare în forma actuală, băncile vor pierde bani, dar odată cu acestea și românii care au economii vor pierde. Pe de altă parte, se induce teama că, de fapt, băncile nu pierd niciodată, și dacă legea Dării în plată va apărea, creditorii vor lua măsuri să se apere împotriva ei, cred românii în proporție de 94%.
Cum se bat cap în cap părerile bancherilor
”Comunitatea bancară din România reiterează că se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Avantajul major al legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice faţă de legea privind darea în plată este că după insolvenţă debitorul persoană fizică de bună credinţă poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanţie, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinţei de familie/ terenului”, se arată într-o informare a ARB.
Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, cei de la Consiliul Patronatelor Bancilor din România (CPBR) dădeau în presă un manifest prin care spuneau că România are deja o lege a insolvenței și aceasta în va proteja în cazul în care acesta intră în incapacitate de plată.
…din sondaj
Iată cum arată una din întrebările legate de legea Dării în plată. “În prezent există un program Prima Casă prin care oamenii pot lua un credit imobiliar mai uşor cu un avans mai mic şi dobândă mai mică, pentru că statul garantează creditul. Sunt semnale că dacă se dă legea, programul Prima Casă va dispărea, pentru că statul nu mai are ce să garanteze, dacă omul scapă de credit dând casa la bancă. În aceste condiţii, dvs. aţi fi de acord sau nu aţi fi de acord cu legea propusă?”.
În aceste condiții, cu răspuns indus, 65% dintre români au răspuns că nu sunt de acord cu legea, spun băncile. La sondaj au participat peste 1.000 de persoane din aproape 450 de localități urbane și rurale.