Alan Turing este cunoscut în Marea Britanie pentru că a inventat mașinăria care a descifrat mesajele codate transmise de naziști în al Doilea Război Mondial, contribuind astfel decisiv la victoria Aliaților. El a formalizat concepte ca „algoritm” sau „computație”, fiind considerat un precursor al informaticii moderne. După război, Alan Turing a făcut descoperiri și în biologia dezvoltării.

„Plasarea imaginii lui Alan Turing pe această nouă bancnotă reprezintă o recunoaștere a contribuțiilor lui la dezvoltarea societății noastre, precum și o celebrare a vieții lui remarcabile”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey.

Condamnat la închisoare pentru că era gay, apoi grațiat postum

Alan Turing era homosexual și a trăit într-o perioadă în care relațiile sexuale între bărbați erau ilegale în Marea Britanie. Pentru orientarea sa sexuală, el a fost condamnat la închisoare în 1952 și și-a pierdut autorizația care îi permitea să lucreze în laboratoarele de mare securitate din Marea Britanie.

Genialul matematician a murit la doi ani după aceea în urma unei intoxicații cu cianură, în urma unui incident pe care medicii legiști l-au considerat o sinucidere.

În 2013, guvernul britanic l-a grațiat postum, iar Andrew Bailey, guvernatorul Bank of England, consideră că a fost tratat îngrozitor în timpul vieții sale. Miercuri, GCHQ – agenția britanică de spionaj pentru care a lucrat Turing – a dezvăluit o operă de artă în onoarea celebrului inventator.

Noua bancnotă de 50 de lire completează tranziția Băncii Angliei de la bancnotele de hârtie la cele fabricate din polimeri sau plastic. Bancnotele actuale vor circula în paralel cu cele din polimeri până la sfârșitul lunii septembrie 2022. Ele reprezintă 357 de milioane din cele 4,5 miliarde de bancnote puse în circulație de Banca Angliei.

Crearea unei bancnote cu chipul lui Alan Turing a fost anunțată oficial în urmă cu doi ani.

Viața lui Alan Turing a fost sursa de inspirație pentru filmul ”The Imitation Game” (2014), care l-a avut ca protagonist pe actorul britanic Benedict Cumberbatch. Pelicula a avut opt nominalizări la Oscar, câștigând premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat. De asemenea, a mai avut cinci nominalizări la Globurile de Aur și nouă nominalizări BAFTA – premiile academiei britanice de film.

 
 

Urmărește-ne pe Google News