Moneda euro a fost introdusă în 1999. În primii trei ani, a fost o monedă „invizibilă”, utilizată doar pentru contabilitate și plăți electronice. În 2002 au fost lansate pe piață bancnotele și monedele.

„După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre, pentru a le face mai ușor identificabile pentru europenii de toate vârstele și categoriile sociale. Euro este un simbol tangibil, vizibil că suntem împreună în Europa, în special în perioade de criză”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un comunicat.

Banca Centrală Europeană va crea focus-grupuri pentru a afla opinii de la oameni din zona euro cu privire la posibilele teme pentru viitoarele bancnote.

Apoi, un grup consultativ cu câte un expert din fiecare țară din zona euro va trimite o listă scurtă cu posibile noi teme. Experții provin din domenii precum istoria, științele naturale și sociale, artele vizuale și tehnologia.

După aceea, BCE se va consulta cu publicul cu privire la temele selectate. BCE va organiza și un concurs de design, iar ulterior, publicul va fi din nou consultat.

Consiliul de conducere al BCE va lua decizia finală privind emiterea noilor bancnote.

„Vrem să facem bancnote euro cu care cetățenii europeni să se poată identifica și pe care să fie mândri să le folosească”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, într-un comunicat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News