Pe reversul bancnotei, prezentat pe 16 octombrie, au fost tipărite două edificii religioase care fac parte din Kremlinul din Kazan, capitala republicii Tatarstan: minaretul Soiembike, în vârful căruia tronează Semiluna musulmană, și biserica ortodoxă Vedenski, fără cruce în vârf.
Preotul și bloggerul Pavel Ostrovski a fost primul care a atras atenția, pe canalul său de Telegram, sugerând că este o „islamizare” a bancnotei.
„Cum așa, tovarăși? Nu vă mai temeți de nimic? Pe noua bancnotă de 1.000 de ruble prezentați un minaret cu semilună și turla unei biserici ortodoxe fără cruce. Nu vă jucați cu focul!”. Preotul a mai afirmat că fie este o „stupiditate a designerilor”, fie „o provocare deliberată”.
Ulterior, Biserica Ortodoxă rusă a reacționat: „Întrebarea este de ce au ales această imagine specială, care, în opinia noastră, nu reflectă caracterul interreligios al Kazanului. Știm că în Kazan există multe moschei și biserici ortodoxe. Este ciudat că în imaginea dedicată Kazanului nu era loc pentru o biserică ortodoxă cu cruce”.
Biserica nu are cruce! Și nu e biserică, e muzeu!
Culmea este, potrivit agenției ruse RBC, că biserica din secolul al XVII-lea, care acum găzduiește Muzeul de Istorie a Poporului Tătar și a Republicii Tatarstan, nu are cruce pe cupolă. Aceasta a fost îndepărtată în vremea sovietică, când în interior era o cantină.
De altfel, Vakhtang Kipshidze, vicepreședintele departamentului sinodal pentru relațiile dintre biserică și societate și mass-media din Patriarhia Moscovei, a spus că „înfățișarea clădirilor bisericii fără cruci este o formă de blasfemie”, dar în cazul noii bancnote, „nu există nicio problemă”, deoarece clădirea înfățișată pe bancnotă nu este o biserică, ci muzeu!
Pe 18 octombrie, Banca Centrală a Federației Ruse a anunțat că va înceta emiterea de bancnote cu o valoare nominală de 1.000 de ruble. „Nu a intrat în circulație pe scară largă”, a transmis banca.