„Fostul prim-ministru, consilierii săi, guvernul precedent şi ansamblul membrilor Adunării naţionale dizolvate erau eligibili pentru paşapoarte diplomatice în virtutea funcţiilor pe care le ocupau”, a explicat Ministerul de Interne într-un comunicat, relatează Agerpres.
„Dacă au fost demişi din funcţii sau scoşi la pensie, paşapoartele lor diplomatice, precum şi cele ale soţiilor lor trebuie anulate„, a transmis ministerul.
Peste 450 de persoane, printre care în jur de 40 de membri ai forţelor de ordine, au murit în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale care au condus la căderea premierului Hasina pe 5 august.
Pot cere pașapoarte obișnuite
Sheikh Hasina şi înalţii responsabili din mandatul său pot cere paşapoarte obişnuite, a căror obţinere va fi supusă spre aprobarea a două agenţii de securitate, au precizat noile autorităţi de la Dacca.
Hasina era o aliată apropiată a premierului indian Narendra Modi. Acesta şi-a oferit de asemenea sprijinul pentru şeful guvernului interimar din Bangladesh, economistul Muhammad Yunus.
O delegaţie a ONU a sosit joi în Bangladesh pentru a stabili dacă este necesară o anchetă cu privire la încălcările prezumate ale drepturilor omului în cursul recentelor manifestaţii.
A fost instituită stare de asediu
Guvernul a declarat, pe 5 august, stare de asediu pe termen nelimitat la nivel naţional, fiind prima dată când ia o astfel de măsură de când au început protestele, luna trecută.
Tulburările care au determinat guvernul să oprească serviciile de internet au reprezentat cel mai mare test pentru Hasina în cei 20 de ani de regim, după ce a câştigat un al patrulea mandat consecutiv în urma alegerilor care au fost boicotate de principalul partid de opoziţie, Partidul Naţionalist din Bangladesh.
Criticii lui Hasina, împreună cu grupurile pentru drepturile omului, au acuzat guvernul său de folosirea excesivă a forţei împotriva protestatarilor, acuzaţie pe care aceasta şi miniştrii săi o neagă.
FOTO: Hepta