Incendiul a izbuncit în jurul orei locale 14.45, în tabăra Kutupalong, una dintre cele mai mari tabere de refugiaţi din lume, și a cuprins rapid adăposturile din bambus și prelată.
Nu au fost raportate victime în urma incendiului, însă circa 12.000 de persoane, majoritatea scăpate de violența din Myanmar, au rămas fără locuri de cazare.
„Aproximativ 2.000 de adăposturi au fost arse, lăsând aproximativ 12.000 de cetățeni din Myanmar strămutați forțat fără adăpost”, a declarat Mijanur Rahman, comisarul pentru refugiați din Bangladesh, pentru agenția de presă AFP.
Incendiul a ajuns să fie ținut sub control după trei ore, timp în care cel puțin 35 de moschei și 21 de centre de învățare pentru refugiați au fost, de asemenea, distruse.
„Adăpostul meu, magazinul meu, au fost arse. Focul mi-a luat totul, totul”, a declarat Mamun Johar, un bărbat rohingya în vârstă de 30 de ani, pentru AFP.
Autorităților le va fi dificil să relocheze cele aproximativ 12.000 de persoane afectate de incendiu, având în vedere condițiile deja supraaglomerate din megatabăra care a luat foc, a spus Hardin Lang de la organizația umanitară Refugees International, pentru BBC.
Furnizarea de servicii de bază acelor oameni din alte părți ale taberei va fi, de asemenea, o provocare, deoarece multe servicii – clinici de sănătate, școli – au fost distruse, a adăugat acesta.
Autorităţile au ordonat o anchetă pentru a stabili circumstanţele în care a izbucnit focul. Potrivit BBC, poliția investighează dacă incendiul a fost un act de sabotaj. Între timp, un bărbat a fost reținut, a informat presa locală.
Foto: Epa / Profimedia