Discuțiile au avut loc astăzi, între președintele Klaus Iohannis și mai mulți miniștri. Au fost prezenți la discuții Florin Cîțu – ministrul Finanțelor, Virgil Popescu – ministrul Economiei, Marcel Boloș – ministrul Fondurilor Europene, Lucian Bode – ministrul Transporturilor și Ionel Dancă – șeful Cancelariei premierului.

Finanțarea măsurilor de relansare ar veni din fonduri europene, Guvernul primind acceptul de principiu din partea Comisiei Europene. Nu există însă acorduri pe fiecare măsură în parte, ceea ce explică secretomania privind propunerile, mai scrie sursa citată.

Ce măsuri negocia statul cu UE

Ministerul Fondurilor Europene anunța în luna aprilie că a obținut creșterea până la un miliard de euro a sumelor alocate relansării operatorilor economici.

La acel moment, instituția condusă de către Boloș anunța că sunt discutate patru măsuri:

  • Granturi în valoare de 10% din cifra de afaceri pentru capitalul de lucru necesar activității
  • Vouchere de consum, inclusiv cele de turism, pentru digitalizare sau pentru servicii.
  • Subvenționarea salariilor pentru persoanele aflate în șomaj tehnic, măsură ce ar acoperi până la 50% din costurile salariale.
  • Sprijinirea investițiilor sub forma schemelor de ajutor de stat, valoarea maximă fiind de 800.000 euro pentru fiecare IMM.

Subvenționarea salariilor

Ministerul Muncii a anunțat zilele trecute că dorește subvenționarea unei părți din salariile angajaților pentru care companiile au redus programul. Aceasta este o măsură bazată pe modelul Kurzarbeit, din Germania.

Acest mecanism presupune că plata salariului brut se va împărți între angajator, care va acoperi cel puțin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, și stat, care va acoperi 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului.

În acest fel, angajatorii își diminuează costurile, iar statul colectează în continuare contribuții și taxe.

 
 

Urmărește-ne pe Google News