Acesta a spus că ordonanța de urgență nu face decât să traseze noile reguli de acordare a sprijinului financiar pentru cazare și masă. Banii nu vor mai merge către proprietarii cazării ca până acum, ci direct către familiile de ucraineni. „Programul 50/20”, cum este cunoscut, deconta proprietarilor 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 pentru masă pentru fiecare persoană. Pentru o familie de trei persoane, de pildă, suma putea fi de 6.300 de lei pe lună.

În proiectul inițial, se vehicula suma de 2.000 de lei pe lună pentru fiecare familie, însă în forma care a trecut prin guvern nu se mai specifică nicio sumă.

Rămâne condiționarea ca refugiații să facă dovada că se află în contact cu un birou al Agenției de Ocupare a Forțelor de Muncă. Apare o nouă condiție: să aibă copiii înscriși în sistemul de învățământ românesc.

Copiii, la școală și adulții, la muncă

„În viitorul proiect se va prevedea ca suma forfetară să se acorde cu condiția înscrierii copiilor în sistemul de învățământ sau încadrarea în muncă”, a specificat Dan Cărbunaru. Potrivit acestuia, în prezent sunt 5.007 ucraineni angajați în țara noastră, dintr-un total de 110.000 care au rămas aici. Potrivit datelor obținute de Școala 9, erau 4.000 de copii înscriși în școli de la noi, la începutul anului.

Reprezentanții asociațiilor care au acordat asistență refugiaților încă de la începutul războiului au explicat ce provocări ridică aceste modificări: limba rămâne în continuare o barieră atunci când vine vorba de angajarea ucrainenilor, iar faptul că cele mai multe refugiate sunt mame singure, în România, nu au cu cine să-și lase copiii pentru a merge la serviciu.

De asemenea, proprietarii de apartamente sunt revoltați că nu și-au primit banii pe ultimele luni și spun că modificările lovesc în refugiații care vor trebui să se pună iar pe drumuri.

Urmărește-ne pe Google News