De azi, angajatii pana in 35 de ani trebuie sa-si aleaga un fond de pensii. Daca nu o vor face pana la 17 ianuarie 2008, computerul ii va distribui aleator catre una dintre societatile pentru administrarea fondului de pensii private.
Salariatii vor trebui sa contribuie, conform legii, la sistemul de pensii administrat privat (Pilonul II). Daca pentru cei de pana la 35 de ani sistemul este obligatoriu, pentru cei de la 35 la 45 de ani contributia la Pilonul II este doar optionala.
Pentru angajat inscrierea in acest sistem de pensii nu inseamna un efort financiar in plus. Pentru ca din contributia de 9,5% care se ducea catre pensia publica, 2% vor fi distribuiti, incepand din ianuarie 2008, la un fond de pensii administrat privat. Atunci cand va iesi la pensie angajatul va lua bani din doua surse: o data de la sistemul clasic de pensii de la stat si a doua oara din aceasta pensie privata obligatorie. Legea garanteaza salariatilor ca la finalul anilor de cotizare vor primi inapoi cel putin suma investita, minus comisioanele de administrare a fondurilor.
Aderarea la una din companiile avizate pentru pensii private se va face pana la 17 ianuarie 2008.
Ce trebuie de fapt sa faceti? Practic, sa completati un formular, numit act unic de aderare. Acestuia i se va atasa o copie dupa buletinul de identitate. Fiecare companie are brokeri de pensii care vor incerca sa va convinga sa fiti clientul lor, astfel ca in urmatoarea perioada veti fi asaltati de oferte.
Vor fi 15 companii care vor administra aceste sume
La startul Pilonului II, cum mai este numit acest sistem, se estimeaza ca se vor alinia in jur de 15 companii. Pana acum, doar 14 au primit avizul de a iesi pe piata. Acestea sunt ING, Aviva, Allianz Tiriac, Omniasig, Interamerican, Prima Pensie, AIG, BT Aegon, Generali, BRD, OTP, BCR, Bancpost si KD Life. Potrivit legii, fondurile care strang mai putin de 50.000 de cotizanti, dupa trei ani isi pierd avizul si ies de pe piata. Cotizantii isi primesc banii dati si se pot orienta oricand catre alt fond.