Proiectul de lege care sprijină integrarea victimelor violenței în familie pe piața muncii a trecut de Senat cu 104 voturi „pentru”. Proiectul va fi trimis în Camera Deputaților, for decizional.
Aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor și violenței de gen în 2022, la nivel național, conform cifrelor Ministerului Familiei. 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut în urma bătăilor și abuzurilor din familie.
Proiectul de lege inițiat de Oana Cambera, deputată REPER de Ilfov, aduce modificări și completări Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. De aceasta beneficiau până acum, între alții, şomerii peste 45 de ani și şomerii unici susţinători ai familiilor monoparentale.
Victimele violenței în familie ar putea și ele să beneficieze de formare profesională gratuită, iar cei care le angajează ar primi 2.250 de lei pe lună, „cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni”.
De facilitățile menționate în lege au parte cei aflați în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene și a municipiului Bucureşti.
Proiectul va fi trimis în Camera Deputaților, care este for decizional.
„Prin acest proiect propunem măsuri prin care femeile abuzate să își recapete independența, să se poată detașa de abuzator și să nu revină în mediul de abuz din motive financiare. Proiectul va susține victimele violenței domestice care fie nu au fost niciodată încadrate în muncă, fie și-au pierdut locul de muncă, poate chiar din cauza relației de abuz, prin includerea lor în categoria șomerilor beneficiari de programe de formare profesională, iar angajatorii care le încadrează în muncă vor beneficia de un stimulent”, scrie deputata Oana Cambera pe contul ei de Facebook.
În România și în Italia, în jur de 45% dintre femeile cu vârste între 15 și 64 de ani se află în afara forței de muncă, arată o statistică Eurostat din 2021. Sunt cele mai mari procente din UE.
România are unul dintre cele mai ridicate decalaje din UE între bărbați și femei când vine vorba de rata ocupării pe piața forței de muncă.
Foto: 123rf
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!