Vreti sa va intoarceti la serviciu, insa copiii sunt prea mici pentru a fi lasati singuri? Daca nu va permiteti sa platiti o bona, trebuie sa stiti ca aveti dreptul la un ajutor lunar de trei milioane de lei vechi, sub forma unor tichete, pentru plata cresei micutilor.
Societatile comerciale, regiile autonome, companiile nationale si institutiile din sectorul bugetar, unitatile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care au angajati pe baza contractului individual de munca pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor de cresa.
Suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de trei ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral din costuri de catre angajator.
Bonurile se acorda la cererea angajatului
“Tichetele de cresa se acorda la cerere, unuia dintre parinti sau, optional, tutorelui, celui caruia i s-au incredintat copiii spre crestere si educare ori in plasament familial, pe baza livretului de familie. Tichetele de cresa se pot da angajatilor care nu beneficiaza de indemnizatia acordata pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv pana la trei ani, in cazul copilului cu handicap”, ne-a declarat Mihaela Grecu, sef serviciu Directia Generala Politici Asistenta Sociala din cadrul Ministerului Muncii.
Potrivit acesteia, in prezent, taxa lunara pentru cresa este de aproximativ 90 lei noi, iar valoarea nominala a tichetelor de cresa, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, este de 300 lei noi lunar, pentru fiecare copil aflat la cresa. “Pentru a acoperi suma de 300 de lei noi, cresele vor oferi noi servicii”, a explicat Mihaela Grecu.
Pentru a primi tichetele de cresa, aveti nevoie de urmatoarele documente:
-cerere pentru acordarea tichetului;
-actul doveditor eliberat de unitatea educationala unde este inscris copilul;
-declaratie pe proprie raspundere ca celalalt parinte (tutore) nu primeste tichete de cresa;
-declaratie pe proprie raspundere ca celalalt parinte (tutore) nu beneficiaza de concediul si indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani (respectiv pana la trei ani, in cazul copilului cu handicap);
-livretul de familie. In cazul in care acesta nu a fost emis, cererea trebuie insotita de copia certificatului de nastere a copilului;
-documente solicitate de angajator.
Tichetele nu trebuie folosite in alte scopuri
Potrivit reprezentantilor din Ministerul Muncii, tichetele de cresa pot fi folosite doar pentru achitarea taxelor la cresele la care au fost inscrisi copiii si cu care unitatile emitente au incheiat contracte de prestari servicii. De asemenea, tichetele pot fi folosite si in cazul in care va inscrieti copiii la o cresa particulara.