Inițial, în bugetul pe anul 2018 al Municipiului București, a fost aprobată construirea mai multor statui, unele dedicate Anului Centenar, altele fără nicio legătură cu acest eveniment, cum ar fi monumentul comun dedicat lui Martin Luther și Jean Calvin. Libertatea a scris la acea vreme despre banii pe care-i alocă Primăria Capitalei pentru statui.

În ultima ședință a Consiliului General al Municipiului București, care a avut loc în 26 iunie, consilierii au aprobat un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Municipiului București pe anul 2018. Potrivit acestui proiect, o parte din statuile și monumentele prevăzute în bugetul pe 2018 au primit bani în plus, mai exact 1.004.000 lei (aproximativ 215.000 de euro).

Consilierii din opoziție s-au arătat revoltați de alocările de la rectificarea bugetară. “Gabriela Firea alocă 19 milioane de lei Administrației Monumentelor pentru alte 7 noi statui și suplimentări la 4 deja în lucru. AMPT ajunge să aibă în acest an un buget de 200 milioane de lei, o sumă egală cu bugetul pe care l-au avut toate cele 19 spitalele din subordinea PMB în anul 2016”, declara Roxana Wring, consilier general al Municipiului București și președinte USR București.

Astfel, pentru realizarea lucrării de artă, proiectare și amplasare monument comun Martin Luther și Jean Calvin era aprobată în bugetul inițial suma de 409.000 de lei, iar prin rectificarea bugetară din 26 iulie, suma s-a dublat, ajungându-se la 818.000 lei.

Pentru ”monument, soclu, proiect tehnic de amplasare și amplasare monument comemorativ Monument Sala Dalles”, inițial s-a aprobat în bugetul pe 2018 suma de 575.000 lei, dar prin rectificare bugetară a primit o sumă dublă, ajungându-se la 1.150.000 lei. Acest monument este dedicat eroilor căzuți la baricada din decembrie 1989 și se află în apropierea Sălii Dalles, de pe bulevardul Magheru, la intersecția cu strada Aurel Vlaicu. Proiectul ”Monumentul Sala Dalles” a fost selectat prin Campania propuneri pentru București organizată de Primăria Capitalei, ca inițiativă a familiilor eroilor din decembrie 1989.

Monumentul de for public Ștefan cel Mare, autor Tănase Gheorghe, avea alocată în bugetul inițial suma de 720.000 de lei, iar după rectificarea bugetară din 26 iulie a ajuns la o valoare de 740.000 de lei.

Cum explică Primăria Capitalei aceste alocări suplimentare de fonduri?

La solicitarea ziarului Libertatea, Primăria Capitalei a explicat: “Rectificarea prin suplimentare cu 20.000 de lei pentru statuia Ștefan cel Mare se datorează necesității obținerii autorizației de construire și, implicit, a tuturor avizelor și acordurilor de la furnizorii de utilități (APANOVA, RADET, ENEL etc.) și constă, în fapt, în alocarea valorii totale contractate, pe anul 2018, pentru realizarea și amplasarea monumentului de for public.

Inițiativa realizării acestui monument a aparținut consilierilor generali, la aprobarea bugetului instituției noastre pentru anul 2017. (…)

Fondurile solicitate la rectificarea din iulie 2018 (pentru monumentul comun Martin Luther și Jean Calvin – n.r.) reprezintă valoarea contractată pentru anul acesta necesară în scopul realizării proiectului tehnic, a autorizației de construire și, implicit, a amplasării monumentului de for public în intersecția străzii Berthelot cu strada Luterană.

Valoarea contractată a fost stabilită în cadrul concursului de soluții organizat în 18.08.2017, ca urmare a propunerii Bisericii Protestante Calvine și Bisericii Luterane de celebrare a 500 de ani de la reforma protestantă, în anul 2017”, a transmis municipalitatea, la solicitarea Libertatea.

Aproape 12 milioane de lei dați pentru Monumentul Infanteriei

Pe lângă aceste monumente care primesc bani în plus ,au fost prevăzute și altele în rectificarea bugetară. Astfel, pentru refacere, proiectare și amplasare Monumentul Infanteriei, la rectificare a fost votată suma de 11.850.000 de lei.

Monumentul urmează să fie amplasat prin organizarea unui concurs de soluții, conform legii, iar propunerea de amplasament este în intersecția străzii Știrbei Vodă cu Calea Plevnei, sector 1. În rectificarea bugetară din iulie, au fost introduse fondurile necesare pentru organizarea concursului de soluții, elaborarea proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire pentru amplasare, pe acest amplasament. După atribuirea premiului I la Concursul de soluții se va anunța data estimată de câștigătorul concursului pentru amplasare. Reconstrucția și amplasarea Monumentului Infanteriei începând din Anul Centenar 2018 are întreaga susținere și aprobare din partea Consiliului General și a Ministerului Apărării Naționale”, a transmis Primăria Capitalei.

Pentru ”monument, soclu, proiect tehnic de amplasare și amplasare monument Ecaterina Teodoroiu”, la rectificare bugetară s-au dat 2.450.000 de lei.

Pentru realizare soclu monument REGENESIS, autor Ion Mândrescu, la rectificarea bugetară a fost prevăzută suma de 808.000 lei.

Pentru lucrările de amplasare ”bust pe soclu Avram Iancu”, la rectificarea bugetară au fost alocați 185.000 de lei.

Primăria Capitalei va plăti 800.000 de lei și pentru proiectul intitulat “Realizare Totemuri cu valoare culturală în cartierul creativ al Bucureștiului”. “Proiectul «Realizare Totemuri cu valoare culturală în Cartierul Creativ al Bucureștiului» a fost selectat prin Campania Propuneri pentru București organizat de Primăria Capitalei, ca inițiativă a cetățenilor Capitalei, și presupune realizarea unor obiecte de artă simbol menite să personalizeze diverse zone ale Bucureștiului”, a răspuns Primăria Capitalei, la solicitarea Libertatea.

887.000 de lei va plăti Primăria și pentru reabilitarea și reconfigurarea pavimentului din zona Monumentului Eroilor Patriei, autori Marius Butunoiu, Zoe Băicoianu, Ion Dămăceanu, T. Ionescu, conform rectificării bugetare votate săptămâna trecută.

Primăria reface în Băneasa Monumentul Eroilor de la 1916- 1918

Tot în cadrul ședinței din 26 iulie, consilierii generali au decis ca municipalitatea să plătească 1.198.000 de lei pentru refacerea și reabilitarea de la marginea orașului.

Mai exact, este vorba despre Monumentul Eroilor de la 1916- 1918, din comuna Băneasa (care va costa 763.000 de lei) și Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, din comuna Militari (care va costa 435.00 de lei).

De ce reface Primăria Capitalei monumentul din Băneasa? Iată răspunsul instituției:

Monumentul de for public clasat ca monument istoric  cu numele de Monumentul Eroilor de la 1916 -1918 Băneasa va fi amplasat la intersecția Șoseaua București – Ploiești cu str.Tipografilor. Acest monument a fost amplasat pe un teren aflat pe domeniul public al Comunei Băneasa și, ulterior, cu prilejul lucrărilor de sistematizare a Șoselei București – Ploiești nr. 7, a fost dezafectat. După ce terenul a fost retrocedat proprietarului, monumentul a fost demontat și depozitat de către AMPT în vederea reamplasării. Refacerea și reamplasarea Monumentului Eroilor de la 1916 -1918, începând din Anul Centenar 2018, are întreaga susținere și aprobare din partea Consiliului General și a Ministerului Apărării Naționale”.

Monumentul Eroilor din cartierul Militari va fi restaurat

În ceea ce privește monumentul Eroilor, din Militari, Primăria Capitalei ne-a transmis că a primit numeroase sesizări pentru refacerea lui.

Monumentul a fost inaugurat la 1 decembrie 1936, în cinstea eroilor căzuți în Războiul de Reîntregire a Neamului, fiind realizat și amplasat în fosta comună Militari, actualul cartier Militari.

Suma de 435.000 a fost stabilită prin Proiectul Tehnic realizat în anul 2012, de către Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, pentru restaurarea, ambientarea și iluminarea pe aceeași locație inițială, deoarece, în urma nenumăratelor sesizări, AMPT trebuie să revalorizeze acest simbol al jertfei națiunii. Restaurarea, amenajarea ambientală și iluminatul arhitectural a Monumentului Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, din comuna Militari, începând din Anul Centenar 2018, a fost inițiată și propusă instituției noastre de către cetățenii cartierului Militari”.

Ce bani s-au dat pentru statui și monumente în urmă cu cinci luni

În februarie 2018, la votarea bugetului Municipiului București, consilierii generali au aprobat construirea monumentului (fântână-cascadă) grup statuar “La Fântâna cu Dor”, care a primit suma de 23.335.000 de lei.

Proiecte noi aprobate în februarie, pentru anul 2018:

  • Proiect tehnic și amplasare monument Leul din Ierusalim, pentru care s-a aprobat suma de 225.000 de lei.
  • Realizare monument și soclu, proiect și amplasare Mihail Sebastian, suma aprobată: 1.574.000 de lei.
  • Realizare monument de for public Ronald Reagan, suma aprobată: 1.400.000 de lei.
  • Realizare monument de for public Wilson Woodrow, suma aprobată: 500.000 de lei.

De asemenea, anul acesta, municipalitatea va plăti pentru continuarea proiectelor din 2017:

  • Proiectare, realizare soclu, realizare monument și amplasare ansamblu monumental Regele Ferdinand I Întregitorul – 12.752.000 de lei.
  • Realizare, proiectare și amplasare monument general Henri Mathias Berthelot – 2.148.000 de lei.
  • Realizare, proiectare și amplasare monument Regina Maria a României – 3.500.000 de lei.
  • Pentru ca reconstrucția statuii lui I.C. Brătianu și amplasarea acesteia pe vechiul amplasament, în Piața Universității, să fie gata până la 15 decembrie 2018, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a suplimentat fondurile alocate obiectivului, cu 4.760.000 față de acordul cadru. Conform bugetului pe 2018, refacerea monumentului I.C. Brătianu și realizarea și amplasarea monumentului necesită suma de 13.796.000 lei. Deci, pentru ca acest obiectiv să fie gata în anul centenar, Administrația Monumentelor va plăti 18.556.000 de lei.

Primăria Capitalei îi va face statuie și lui Nelson Mandela, proiectul fiind aprobat tot în 26 iulie, de consilieri generali ai Bucureștiului.


CITEȘTE ȘI: 

Jandarmeriţele care luptă cu vorba, nu cu scutul, în prima linie la proteste şi manifestări publice

 
 

Urmărește-ne pe Google News