Pentru început trebuie precizat că, în anul 2013, la propunerea Romîniei, Comisia Europeană a acceptat ca banii alocați prin PNDR pentru perioada 2007-2013 și necheltuiți pînă la sfârșitul acestei perioade să poată fi accesați în continuare, până la data de 31 decembrie 2015. Dar, cum nici până la această dată nu a fost accesată întreaga sumă(potrivit mass media de specialitate, ar fi vorba de circa un miliard de euro, motivul principal al neaccesării fiind acela că beneficiarii acestor proiecte nu au avut banii necesari pentru cofinanțare), România a solicitat o nouă păsuire, și anume, amânarea termenului limită pînă la jumătatea sau chiar până la la finele anului 2016. În acest scop,ministrii Agriculturii din țările europene s-au întalnit la o nouă rundă de discuții, la Luxemburg, pe 16 iunie a.c. Din partea României au participat ministrul Daniel Constantin, secretarul de stat George Turtoi și reprezentantul țării noastre la Bruxelles, Achim Irimescu. Dar, solicitarea României(ca și a altor țări, România nefiind singura în această situație) a fost refuzată.
Tot ce a aprobat Comisia a fost transferul între Axele vechiului PNDR a 5% din fonduri, în loc de 3% cât era prevăzut(Romania ceruse să se poată transfera 10%). Dar, potrivit revistei „Profitul Agricol”, această concesie nu ne va ajuta prea mult. Acum putem transfera o mică parte din banii necheltuiti pentru proiectele de investiții în ferme și în procesare, la programul de infrastructură pentru mediul rural. Potrivit aceleiași surse, există 6.000 de proiecte întocmite de primăriile din țară, pentru drumuri sau alte investiții, care nu au avut fonduri, iar aici se pot cheltui mai ușor banii, deoarece finanțarea nerambursabilă este de 100%.
Având în vedere că termenul limită de cheltuire a fondurilor europene rămâne decembrie 2015 și că se pot transfera între axe doar 5%, nu vom reuși să salvăm mare lucru din miliardul de euro necheltuit. „Dacă se acorda prelungirea de termen de șase luni, am fi reușit să cheltuim, probabil 400 de milioane de euro. În aceste conditii, dacă reușim să cheltuim 10-15 milioane, e mare lucru”,  a declarat pentru Profitul Agricol, Achim Irimescu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News