Mai exact, cei peste 7 milioane de români care contribuie de 10 ani la Pilonul II vor putea opta doar să se transfere la stat. Banii nu vor mai putea fi scoși din cont șI vor putea fi accesați numai la momentul de ieșirii la pensie.

Ordonanța modifică legislația privind fondurile de pensii.

„3. La articolul 32, după alineatul (5) se introduceun nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:
«(6) O persoană, participantă la un fond de pensii, poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului rămân in contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.»”, se arată în ordonanța adoptată de Guvern.

În acest moment, contribuțiile sociale se ridică la 25% în România. Din acest procent, un total de 3,75% se transferă lunar către Pilonul II, iar restul se duc la stat.

Cu acești bani, statul plătește pensiile actualilor pensionari. Fondurile de la Pilonul II îi investește în acțiuni, obligațiuni sau depozite bancare și la final produc un câștig.

Pușculița de 46 de miliarde de lei

În acest moment, la Pilonul II s-au strâns 46 de miliarde de lei, dintre care aproape 8 miliarde de lei sunt câștigurile din investiții, iar restul sunt contribuții colectate de la salariați.

Odată cu adoptarea ordonanței, românii care contribuie de cel puțin 5 ani vor putea cere transferul la stat, astfel că Guvernul va ajunge să încaseze toate cele 25%.


Citește și:

Guvernul a adoptat «taxa pe lăcomie» și plafonarea prețului la gaze / VIDEO

 
 

Urmărește-ne pe Google News