Barack Obama are obiceiul, devenit tradiție încă de pe vremea când era la Casa Albă, să recomande, în fiecare decembrie, cărțile și filmele care i-au marcat anul ce se încheie. În 2020, a fost pentru prima oară când un film românesc a ajuns pe această listă de filme „văzute în sufrageria familiei Obama”, cum glumește presa internațională.
Fostului președinte american i-a plăcut documentarul românesc „Colectiv”, pe care l-a pus pe lista preferatelor lui din 2020.
Anul acesta, în recomandările lui Obama apare din nou un film care are legătură cu România, dar nu cu acțiunea românească sau realizat în România de un regizor de la noi, ci unul unde România a fost coproducător și la care tehnicienii, oamenii de sunet și alți specialiști de film din țară au contribuit. E vorba de pelicula „Quo Vadis, Aida”, recenta câștigătoare a titlului de filmul european al anului, echivalentul Oscarurilor europene.
Pe listă se mai află filme precum: „West Side Story”, „Judas and the Black Messiah”, „Summer of Soul”, „The Tragedy of Macbeth”, „The Card Counter” și altele.
Next up are my favorite movies of the year. Each of these films tells a powerful story, and I hope you enjoy them as much as I did. pic.twitter.com/peFGiaTvby
— Barack Obama (@BarackObama) December 16, 2021
Filmul „Quo Vadis, Aida?” spune povestea unuia dintre cele mai mari masacre din istoria Europei, în timpul războiului din fosta Iugoslavie, prin ochii oamenilor obișnuiți, printre care un traducător pentru trupele ONU, a căror nonintervenție a contribuit la genocid.
Specialiștii români au o contribuție importantă la peliculă, filmul trecând prin studiourile de post-producție Avanpost Media din București, unde, în fostele hale ale unei fabrici de becuri, mai mulți antreprenori români au amenajat un complex de studiouri de montaj, imagine și sunet.
Acest hub de tehnologie și creație a ajuns un loc performant, unde are loc un complex proces de post-producție nu doar pentru filme românești, ci și pentru producții străine, precum „Quo Vadis, Aida”.
Povestea translatorului bosniac, a cărui familie a fost ucisă printre alți mii și mii de oameni, o puteți citi aici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro