Într-un interviu pentru postul ABC, preşedintele american a negat însă că l-a subestimat pe omologul său rus Vladimir Putin, care ar fi orchestrat această campanie de atacuri informatice şi manipulare a presei menite să favorizeze alegerea lui Donald Trump.
”Dar cred că am subestimat modul în care, în această nouă era a informaţiei, este posibil ca dezinformarea, atacurile informatice şi acest gen de lucruri să aibă un impact asupra societăţilor noastre deschise, pentru a se insinua în practicile noastre democratice”, a declarat duminică Obama, estimând în plus că această tendinţă se va accelera.
Obama, care îşi va susţine discursul de adio marţi, la Chicago, a notat că mai multe dintre ţările aliate americanilor care fac parte din NATO, ca Franţa şi Germania, vor organiza în curând alegeri. ”Trebuie să fim vigilenţi”, a avertizat el.
Potrivit unui raport publicat vineri de serviciile de informaţii americane, obiectivul campaniei ruse de dezinformare şi al atacurilor cibernetice a fost să submineze procesul democratic american, să slăbească o eventuală preşedinţie Clinton şi să crească şansele victoriei miliardarului denigrarea lui Hillary Clinton.
Publicarea de către WikiLeaks a mii de mesaje furate celui mai apropiat consilier al democratei a afectat-o pe candidată timp de săptămâni. Potrivit Washingtonului, serviciile ruse sunt sursa WikiLeaks, ceea ce fondatorul site-ului Julian Assange dezminte.
Donald Trump neagă că atacurile informatice ar fi influențat rezultatul alegerilor
”Noi nu avem nevoie de WikiLeaks pentru a-i convinge pe americani că nu o iubesc (pe Hillary Clinton), că nu au încredere în ea sau că nu o consideră cinstită. Ea s-a pus singură în această situaţie”, a insistat duminică Kellyanne Conway, consiliera viitorului preşedinte pentru CNN.
În același timp, Donald Trump, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu șefii serviciilor americane de informații, a acceptat că Moscova ar fi luat parte la atacurile informatice care au vizat Partidul Democrat, însă a neagat că Rusia ar fi avut vreun impact asupra rezultatelor alegerilor.
Viitorul său secretar general de la Casa Albă Reince Priebus a insistat duminică asupra faptului că Trump ”acceptă faptul că, în acest caz anume, este vorba despre entităţi din Rusia”, pe postul Fox.