Barbados, mica ţară din Marea Caraibelor, a organizat primele alegeri prezidenţiale din istoria sa, la 13 luni după ce a anunţat că o înlătură pe Regina Marii Britanii de la conducerea statului pentru a deveni republică.

Sandra Mason, 72 de ani, a fost aleasă președinte al insulei Barbados (foto Hepta)

„Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit pentru a alege primul preşedinte al Barbados, un nou jalon istoric pe calea spre republică”, a anunţat guvernul ţării pe Twitter.

Elisabeta a II-a a pierdut suveranitatea sa asupra Barbados, unul dintre ultimii subiecţi ai Commonwealth, care sunt foste colonii britanice devenite independente.

Divorţul constituţional a fost anunţat în septembrie 2020 de Sandra Mason, într-un discurs în capitala Bridgetown.

„Obţinându-şi independenţa în urmă cu mai mult de jumătate de secol, ţara noastră nu are niciun dubiu în privinţa capacităţilor sale de a se autoguverna”, a spus ea.

Sub 300.000 de locuitori în Barbados, peste un milion de turiști anual

Barbados, insulă turistică situată în partea cea mai estică a arhipelagului Antilele Mici, este foarte populară în rândul înaltei societăţi anglo-saxone.

Cu o suprafaţă de numai 430 kilometri pătraţi, ea număra 287.000 de locuitori în 2019, potrivit Băncii Mondiale. Înaintea pandemiei de COVID-19, această ţară era vizitată în fiecare an de peste un milion de turişti.

Situată la 300 de kilometri de Venezuela, Barbados este de asemenea ţara natală a superstarului mondial Rihanna. Cântăreaţa, mai cunoscută decât ţara sa pe plan mondial, a fost numită oficial ambasadoare a statului insular, însărcinată cu promovarea turismului, educaţiei şi investiţiilor.

Urmărește-ne pe Google News