- Contactat de Libertatea, managerul unității, dr. Mihaela Pandrea, spune că „e vorba de unul singur, domnul doctor care l-a întocmit a anunțat la starea civilă schimbarea survenită”, și completează că „în două zile, Comisia de Disciplină va clarifica aspectele, inclusiv dacă a luat COVID-19 în spital”.
- Medicii care cunosc starea bărbatului spun că acesta se afla într-o stare extrem de gravă și nu a avut vreo infecție nosocomială, plus că a avut o stare febrilă încă de acasă.
- Totuși, surse Libertatea din Ministerul Sănătății admit că, în cazul unei persoane la care se așteaptă rezultatul testului PCR, aceasta trebuie ținută în condiții COVID-19 – în sac, în morga spitalului – până la sosirea rezultatului, când se întocmește și certificatul de deces, iar în cazul Făgăraș „s-a produs o eroare”.
Moartea unui fost secretar al Primăriei Făgăraș, Emil Mocan, 74 ani, a întrunit Comisia de Disciplină a Spitalului Făgăraș. Asta după mai multe plângeri venite din partea familiei bărbatului, care a acuzat rele tratamente și faptul că bărbatului i-au fost întocmite două certificate constatatoare de deces.
Ambele au același număr de înregistrare și aceleași date, unica diferență fiind că în cel de-al doilea act apare „pneumonie cu pleurezie COVID-19 pozitivă” față de „pneumonie cu pleurezie” în primul. Documentele au fost publicate de Monitorul de Făgăraș.
În orice caz, familia a punctat că vrea să se facă lumină nu doar în legătură cu cele două certificate, ci și dacă tatăl a luat COVID-19 din unitate, având în vedere că nu avea la internare și nici pe parcursul a 13 zile.
„Mi-au spus că tata a venit cu o bacterie de acasă, ulterior, după 10 sau 11 zile de spitalizare, a recunoscut că nu de acasă este provenienţa pneumoniei, ci din spital” – fiul lui Emil Mocan, Claudiu Mocan, în Monitorul de Făgăraș
Medic: Bărbat în stare foarte gravă
Libertatea a discutat cu medici de la spitalul din Făgăraș care cunoșteau situația bărbatului.
„El se operase la noi, a avut o problemă, un volvulus (n.r. – o încurcătură a intestinului care poate duce la ocluzie intestinală) cu peritonită. A fost externat pe 16, apoi, fiind acasă, a dezvoltat o stare febrilă. Medicul de familie i-a recomandat reinternarea la spital, unde a revenit pe 19, dar testul inițial a fost negativ, așa că a fost trecut la non-COVID”, spune un medic.
Acesta adaugă că „PCR-ul se pozitivează și după 7 zile de la expunere”, sugerând că bărbatul „ar fi putut lua COVID și de acasă, ori din spital, de dinainte de externarea inițială, nu știm încă, dar el era nedeplasabil, nu a mers nici până la baie. Iar în secția sa, una non-COVID, nu erau alte cazuri”.
Surse din minister spun că „e o eroare”
Spitalul nu este obligat să îi facă alt test dacă cel inițial iese negativ, a mai spus doctorul.
„Dânsul era într-o situație gravă, dar septicemia nu era de la o infecție nosocomială. Avea o rigiditate sporită din cauza unei boli Parkinson pentru care lua 3 medicamente, era nedeplasabil. Plus afecțiuni ale plămânilor, i s-au scos 700 ml lichid, rezultat trecut în foaie”.
„El s-a decompensat de Revelion, a fost mutat în ATI, unde i s-a făcut al doilea test PCR, cel care a ieșit pozitiv după moarte. Medicul de gardă a făcut atunci modificările în certificatul de deces, anunțând, în mod legal, la starea civilă” – medic din Spitalul Făgăraș.
Cu toate acestea, Libertatea a discutat și cu surse din Ministerul Sănătății, care spun că în respectivul caz s-a produs o eroare.
„În cazul cuiva care moare în timp ce i se așteaptă un test PCR COVID-19, se așteaptă la morga spitalului după procedura COVID. Persoana decedată e în sac, iar certificatul de deces se face abia după ce se cunoaște dacă respectiva a avut sau nu COVID, pentru a se stabili clar modul de înhumare”, au menționat sursele.
„Nu poți să îl duci ca mort non-COVID la capelă și apoi să îl întorci și să îl îngropi conform protocolului COVID, e clar că s-a produs un scurtcircuit” – surse din Ministerul Sănătății
„Nu putem spune cu siguranță dacă a luat COVID-19 în spital”
Libertatea a vorbit azi cu managerul Spitalului Municipal din oraș, dr. Mihaela Pandrea, care a discutat despre plângerile referitoare la moartea lui Emil Mocan.
Libertatea: – Doamnă manager, voiam să vă întrebăm ce noutăți sunt în acest caz.
Mihaela Pandrea: – S-a întrunit Comisia de Disciplină, eu spun că în două zile o să putem avea concluziile cazului. Era așteptat și fiul domnului, însă înțelegem că nu s-a prezentat, deși a fost chemat. În orice caz, vă pot spune că domnul Mocan a fost tratat foarte, foarte bine în spitalul nostru.
– Ce s-a întâmplat în cazul celor două certificate medicale? De ce sunt două?
– Nu este vorba de două certificate medicale, este doar unul.
– Sunt două, înțeleg că unul de după ce a fost depistat cu COVID.
– Nu, este unul. Domnul doctor care l-a întocmit pe primul a primit ulterior și rezultatul testului COVID-19, a refăcut certificatul și a anunțat starea civilă pentru înmormântare.
– El era internat de 13-14 zile, din 19 decembrie. Dacă nu avea COVID-19 și a avut în ultimul test, cel venit după deces, nu înseamnă că a luat boala în spital?
– Nu vă pot spune asta acum cu siguranță, însă ancheta va stabili și asta, dacă a luat COVID-19 în spital.
– Totuși, în certificatul făcut înainte de deces, apare și acea septicemie. E vorba de o bacterie luată în spital?
– Tot ce avea era trecut în analize. Dânsul era într-o stare foarte, foarte gravă, avea Parkinson, avea o tumoră pulmonară, doamna doctor care s-a ocupat de el i-a scos multă apă de la plămâni. Era într-o stare foarte gravă. Vom vedea ce se va găsi la comisia de disciplină și atunci vă vom putea da mai multe detalii.
Jandarmii l-au căutat acasă!
Deși bărbatul murise de o săptămână, DSP Brașov a sunat la domiciliul lui Emil Mocan pentru a vedea dacă respectă carantina COVID-19, pe 6 ianuarie.
Mai mult, a povestit fiul bărbatului pentru sursa citată, pe 12 ianuarie a fost vizitat și de o echipă a Jandarmeriei pentru a vedea dacă acesta respectă normele de siguranță.
În plus, ca urmare a testului târziu de COVID-19, bărbatul a fost ridicat direct de la capelă și dus pentru a fi înmormântat.