Tratamentul specific bolii nu există la acest moment în România și a fost adus din Chișinău. Direcția de Sănătatea Publică Prahova a fost alertată cu privire la confirmarea diagnosticului.
Autoritățile sanitare susțin că nu este clară sursa infectării, dar că este suspectată o conservă de pește cumpărată dintr-un supermarket aparținând unui mare lanț de magazine.
Pacientul diagnosticat cu botulism, originar din localitatea prahoveană Urlați, le-a povestit medicilor că a cumpărat și consumat conserva de sardine în ulei în data de 9 aprilie.
În data de 10 aprilie au apărut primele simptome digestive, pentru ca două zile mai târziu să se confrunte cu tulburări de vedere și dificultăți la înghițire. Văzând că starea de sănătate s-a agravat, bărbatul s-a prezentat mai întâi la Spitalul Orășenesc din Urlați, în data de 15 aprilie, unde a primit un tratament pe care medicii l-au considerat adecvat simptomele arătate. Tratamentul inițial n-a avut niciun rezultat.
A fost transferat ulterior la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unde a fost diagnosticat luni, 22 aprilie, cu infecție cu toxina botulinică.
Antidotul nu există în România
În astfel de situații, singurul tratament care poate stopa evoluția bolii este o antitoxină. Medicamentul nu există în acest moment în România, fiind adus de urgență de la Chișinău. Informația a fost confirmată pentru ziarul Libertatea de reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
„Noi am făcut solicitare la nivel național pentru această antitoxină botulinică, dar nu se găsește în România. Din câte înțeleg nu mai există autorizație de punere pe piață în România. Nu știu să vă spun eu de ce”, a declarat medicul Andrei Ilina, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
Medicul a precizat că s-a luat legătura cu Spitalul de Boli Infecțioase de la Chișinău, de unde au fost trimise la Ploiești două doze de antitoxină, tratament care i-a fost administrat deja pacientului, starea lui de sănătate fiind ameliorată.
„S-a considerat că mai este nevoie de încă o doză, care a fost din nou comandată la Chișinău”, a precizat, pentru ziarul Libertatea, medicul Andrei Ilinca, în cursul zilei de marți, 23 aprilie.
Direcția de Sănătatea Publică (DSP) Prahova a fost informată cu privire la confirmarea diagnosticului de botulism, iar instituția a început verificările specifice. Sursa infectării nu este sigură, spune Alice Conea, directorul DSP Prahova, care n-a detaliat în ce constau „verificările specifice”.
Boală rară și gravă
Botulismul este o boală rară extrem de gravă, fiind provocată de toxina eliberată de o bacterie – neurotoxina bolutinică. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice. Nu se transmite de la om la om. În absența unui tratament imediat, infecția duce la paralizie, dificultăți severe de respirație și moarte. Cel mai frecvent, toxina botulinică este întâlnită în conserve preparate atât industrial, dar și în casă.