UPDATE ora 22.45: Românul ale cărui mașini de lux vor fi vândute de stat este cel care a fost prins în Italia. Este vorba despre Alexandru Stoica, fiul lui Dacian Stoica, autorul „jaful secolului” din 1996, au afirmat sursele Libertatea.
În octombrie 2020, autoritățile judiciare din SUA au trimis în judecată membrii unei grupări infracționale suspectate de clonarea de carduri bancare, care acționa la Miami, în SUA, din care făcea parte și Alexandru Stoica. Tribunalul București a emis în mai 2021 mandatul de arestare preventivă, iar bărbatul a fost de atunci căutat de Poliție.
***
Știrea inițială: Un bărbat de 34 de ani din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor, a fost prins în Italia. În prezent, se desfășoară proceduri pentru aducerea lui România, anunță Poliția Română, într-un comunicat.
„În urma continuării activităţilor de cooperare poliţienească internaţională, dintre Poliţia Română şi autorităţile similare din alte state, a fost localizat şi prins, pe teritoriul Italiei, un urmărit naţional şi internaţional”, a anunţat Poliţia Română, marți, într-un comunicat.
Pe numele bărbatului a fost emis, în 31 mai 2021, de către Tribunalul Bucureşti, un mandat de arestare preventivă, pentru spălare a banilor, dosar instrumentat de către DIICOT-Structura Centrală.
În continuare, pe teritoriul Italiei, se desfăşoară activităţile specifice în vederea predării bărbatului către România.
De ce e acuzat
DIICOT anunţa, în 6 mai 2021, că au fost făcute opt percheziţii domiciliare, la locuinţele unei persoane suspectate de spălare de bani.
„În cauză s-a reţinut faptul că, în luna octombrie 2020, autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii au trimis în judecată membrii unei grupări infracţionale organizate, din care făcea parte şi un cetăţean român, grupare specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, anunța atunci DIICOT.
Potrivit DIICOT, „din cercetările efectuate de către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii a rezultat faptul că, în perioada martie 2019 – iunie 2020, cetăţeanul român împreună cu ceilalţi membri ai grupării au desfăşurat activităţi de montare de dispozitive de skimming la ATM-uri de pe raza oraşului Miami Beach, extragerea datelor aferente cardurilor bancare, falsificarea instrumentelor de plată şi retragerea frauduloasă a sumelor de bani din conturile persoanelor vătămate”.
O parte din sumele de bani astfel obţinute au fost transferate de către suspect pe teritoriul României, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.
„Suspectul a ascuns provenienţa acestor sume de bani, prin încredinţarea acestora către diferite persoane, în scopul utilizării ulterioare pentru satisfacerea unor nevoi personale şi prin achiziţionarea, prin interpuşi, a unui număr de 5 autoturisme de lux. În urma percheziţiilor, au fost ridicate cele 5 autoturisme, cu o valoare de aproximativ 840.000 de euro, ce vor fi predate Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, precum şi 15 telefoane mobile, 3 laptop-uri, o tabletă, 3 carduri bancare, 3 carduri de memorie, 2 cartele SIM, 7 stick-uri de memorie, 2 HDD-uri, mai multe înscrisuri şi mai multe sume de bani”, mai afirmau procurorii DIICOT.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 07.05.2024, 18:14
Sunt aduși în țară cei mărunți politicienii corupți și condamnați nu ajunge nimeni la ei