Un malaezian în vârstă de 34 de ani, care suferea de handicap psihic, a fost executat, miercuri, în Singapore, potrivit avocatului familiei sale, după o lungă campanie eșuată de a obține clemența autorităților, realtează CNN. Execuția a fost dur criticată de asociațiile antipedeapsă cu moartea.
Fratele lui Dharmalingam a aflat de la un oficial al închisorii că execuția a fost făcută miercuri, potrivit avocatului familiei sale, N. Surendran.
„Fratele urmează să-i ridice cadavrul și să-l ducă înapoi în orașul lor natal, Ipoh, în Malaezia”, a spus Surendran.
Avocatul a făcut mai multe apeluri pentru a anula execuția, argumentând că Dharmalingam nu ar fi trebuit să fie condamnat la moarte în conformitate cu legea din Singapore, deoarece nu era capabil să-și înțeleagă propriile acțiuni.
Cazul lui Dharmalingam a atras atenția internațională, inclusiv din partea Organizației Națiunilor Unite, a prim-ministrului Malaeziei Ismail Sabri Yaakob și a miliardarului britanic Richard Branson, care a condamnat procedura instanței, având în vedere problemele sale psihice.
Un psiholog a evaluat IQ-ul lui Dharmalingam la 69 de puncte.
Cu toate acestea, o instanță din Singapore a respins un recurs final din partea avocatului lui Dharmalingam, luna trecută, declarând că „nu există dovezi admisibile care să arate vreo degradare a stării mintale a apelantului, după comiterea infracțiunii”.
Nagaenthran K. Dharmalingam a fost arestat în 2009 pentru că a adus 42,7 grame de heroină în Singapore, fiind apoi condamnat la moarte în 2010.
Marți, un tribunal din Singapore a respins o contestație juridică a mamei lui Dharmalingam, dând undă verde execuției, potrivit Reuters.
La sfârșitul audierii, Dharmalingam și familia sa au plâns în timp ce încercau să-și cuprindă mâinile, unul altuia, printr-o gaură dintr-un panou de sticlă, a raportat Reuters, adăugând că strigătele lui Dharmalingam, care țipa „mamă”, s-au putut auzi până în sala de judecată.
Reprezentanții unei organizații care se opune pedepsei cu moartea, Reprieve, spun că „numele lui Dharmalingam va rămâne în istorie ca victimă a unei tragice erori judiciare”.
Directorul organizațiie, Maya Foya, este de părere că „a spânzura un bărbat cu dizabilități psihice”, pentru că a fost obligat să transporte o cantitate mică de droguri este „nejustificat” și încalcă „flagrant” legile internaționale.
Singapore are unele dintre cele mai stricte legi împotriva drogurilor, din lume.
Traficul unei anumite cantități de droguri, cum ar fi 15 grame de heroină, aduce o condamnare obligatorie la moarte, conform Legii privind utilizarea abuzivă a drogurilor.
Abia recent, și după ce a început cazul lui Dharmalingam, legea a fost modificată pentru a permite persoanelor condamnate să scape de pedeapsa cu moartea, în anumite circumstanțe.
Dharmalingam a petrecut un deceniu condamnat la moarte și în acel timp starea lui s-a deteriorat și mai mult, potrivit avocatului său.
Aproximativ 300 de persoane au organizat un protest cu lumânări, într-un parc din Singapore, pentru a manifesta împotriva execuției iminente a lui Dharmalingam, potrivit Reuters.