Totul a început cu un simplu SMS prin care a fost avertizat despre accesarea contului său din altă locație.
„M-am speriat, am apelat la numărul de telefon din acel SMS. Cei care au răspuns la telefon s-au prezentat ca fiind din partea aplicației”, a spus bărbatul, potrivit sursei citate.
Timp de o oră, bărbatul a fost manipulat de către presupușii oficiali ai platformei. Hackerii l-au convins să parcurgă mai mulți pași.
„Mi s-a transmis faptul că trebuie să îmi fac un nou portofel virtual pe o aplicație mai securizată. Mi-am făcut acel cont. Am transferat alături de ei o parte din criptomonedele pe care le dețineam”, a explicat bărbatul.
Abia când și-a dat seama că a rămas fără criptomonede și nimeni nu i-a mai răspuns la telefon, bărbatul a realizat că a fost înșelat.
Atenționări din partea autorităților
Elena Walter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, a explicat: „O metodă prin care infractorii își atrag victime este investment scams / investment frauds, practică ce implică asumarea identității reprezentanților unor companii de stat, companii private, firme de curierat sau instituții bancare de renume, cu scopul de a determina oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții false”.
Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a adăugat: „Mare atenție la mesajele nesolicitate pe care le primim pe diferite programe de mesagerie, platforme de social media. Datoria inteligenței artificiale și automatizării activității infracționale, aceste mesaje sunt din ce în ce mai credibile, mai actuale si foarte țintite pentru profilul nostu de utilizatori”.
Doar în acest an, hackerii au reușit să fure criptomonede în valoare de 1,3 miliarde de dolari la nivel global.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro