„Tata se simțea din cea în ce mai rău. Avea insuficiență renală, tinuță sub control doar de dializă. Făcea permanent această procedură, dar, din 26 februarie, de când coloanele de tancuri rusești au intrat în sat, drumul a fost închis și nu a mai putut merge la tratament”, rememorează fiica vitregă a lui Mikola, care a evitat să-și dea numele.

„În dimineața zilei de 7 martie, el a plecat împreună cu mama spre Cernihiv, tratamentul nu mai suferea amânare!”, explică fata. Capitala regiunii cu același nume din nordul Ucrainei era la doar câțiva kilometri.

La un moment dat, Mikola și Oksana au trebuit să oprească. Drumul în zona satului Novi Belous era blocat de cauciucuri și copaci.

Mașina incendiată a rămas pe autostradă zile după tragedie.

„Mașina a luat foc, în timp ce bombardamentul continua”

„Mama mi-a povestit că a coborât din mașină, încercând să înlăture obstacolele. Dar imediat cum a ieșit, a început să se tragă asupra lor. A mai apucat să strige doar: «Kolia, ieși afară!». Nu a primit niciun răspuns. Mașina a luat foc, în timp ce bombardamentul a continuat”, povestește, traumatizată, femeia.

Oksana era căzută, aproape paralizată. Nu-și mai simțea brațele și picioarele. Fusese, de asemenea, împușcată.

Mama s-a târât mai departe de mașină în flăcări și apoi nu s-a mai putut mișca. A văzut mașina arzând, iar tata era acolo, înăuntru! Groaznic! A văzut totul și a închis ochii. Și-ar fi dorit să moară și ea.

Fiica lui Mikola și a Oksanei:

Soldații ruși au prelut-o pe rănită, au înfășurat-o într-o prelată, au aruncat-o în vehiculul lor blindat și au dus-o pe teritoriul ocupat, în satul Lhiv. Medicul veterinar a tratat-o! 21 de zile a rămas blocată acolo. Acum e în perioada de recuperare.

Aruncat într-o groapă săpată în grabă, recunoscut după plăcuța de înmatriculare a mașinii

Cât despre Mikola, soldații ruși nu au lăsat pe nimeni să ridice trupul neînsuflețit. 

Mikola Skreka.

„Am auzit că au fost săpate în grabă gropi lângă drum, în care au fost aruncate persoanele ucise. Am văzut niște fotografii în care am recunoscut mașina tatei”, explică fiica vitregă cum a găsit locul în care fusese abandonat Mikola.

Însă locul exact în care se afla corpul incinerat a fost indicat de plăcuța de înmatriculare arsă.

Mikola avea 7 copii, doi dintre ei fiind adoptați. „A fost un tată extraordinar, model pentru noi toți. Ce a făcut să merite un asftel de sfârșit inuman?”, încheie fiica îndurerată.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News