numele. „De fapt, pe tatal meu il chema Georgescu Gheorghe, dar pentru ca avea butoi de tuica, toata lumea din sat ii spunea Tuica. Nici postasul nu stia ca numele lui adevarat e Georgescu si cand trebuia sa-i mai aduca o scrisoare se plimba in tot satul si intreba cine este asta de i se spune Georgescu?
Cand m-am nascut, mi-au completat certificatul cu numele Tuica, dupa porecla tatii. Tuica Calin. Nici macar nu suna ca lumea! Mama, care s-a dus sa ia certificatul, nu stia sa citeasca, asa ca nu si-a dat seama de greseala”. Tuicaru, cum l-au „alintat” colegii de scoala, a suportat porecla tatalui sau multi ani. „O intamplare hazlie s-a petrecut odata, in tramvai, cand ma intorceam de la Fabrica 23 August, unde am lucrat la montaj. Un prieten de-al meu s-a urcat in tramvai si mi-a prezentat un amic care il insotea. Eu i-am intins mana si i-am spus „Tuica”, la care el zice: „Ceasca”. Nu e banc, chiar asa il chema! Bine ca nu-l chema toi!”
Nea Tuica, acum pensionar, bea rar din cauza problemelor cu ficatul, si atunci numai bere. „Chiar nu mi-a placut tuica vreodata”.
Valentin Metaxa este consilier intr-o institutie de stat si ne spune ca a fost intotdeauna mandru de numele lui, chiar daca naste comentarii. „Numele meu inseamna in greceste „matase”. in perioada interbelica, chiar a existat in Grecia un presedinte cu acest nu-me, Ioanis Metaxas, deci am toate motivele sa fiu mandru, mai ales ca la origine am rude in aceasta tara”. Valentin nu bea bauturi tari si deci nici coniac, chiar daca pe sticla isi vede deseori nu-mele. „Cand ma prezint, sunt deseori intrebat daca se scrie Metaxa ca si coniacul. Trebuie intotdeauna sa fac aceasta precizare”.
Nici Valeriu Rachiu nu le are cu bautura. Tanarul a suportat sute de glume in scoala, pe cand era elev. „inainte eram complexat, mai ales la liceu cand se tot gaseau motive de ras din cauza numelui meu, dar cu timpul am scapat de acest complex”. Valeriu este tehnician dentar la un cabinet din Bucuresti si intra des in contact cu clientii, care isi ascund mirarea atunci cand se prezinta.
Coniac Lucian, un tanar economist antialcoolic, spune ca numele l-a avantajat pentru ca lumea l-a retinut mai usor. „Daca ai un nume comun esti uitat repede. Sigur, s-au mai facut si glume, dar nu deranjante. in general, prima intrebare dupa ce-mi spun numele este: „Cum ati zis?”, dupa care sunt intrebat cum se scrie. Cred ca la batranete ma voi apuca sa fabric o bautura numita Coniac Lucian. Pe vremuri, chiar exista o bautura numita „Coniac Ovidiu”, produs de Murfatlar”.

Urmărește-ne pe Google News