Se pare ca meseria de vanzator este, in Capitala, numai pentru femei. Toate afisele pe care le vedem in vitrinele magazinelor bucurestene contin anuntul: “Angajam vanzatoare”. Nu si “vanzator”. Barbatii nu au ce cauta in acest domeniu. Exista totusi persoane de sex masculin care doresc sa lucreze in spatele tejghelei, dar nici un patron nu le primeste. Ce ignora insa acei patroni este amenda cuprinsa intre 2 milioane si 20 de milioane de lei, pentru discriminare.
Bucuresteanul Lucian Ionescu este intr-o situatie disperata si are urgent nevoie de un loc de munca. Parasit de sotie in urma cu noua ani, el a ramas singur pe baricade, ingrijindu-se de cei doi copii ai sai. “Am o fetita de 14 ani cu deficiente de auz, care chiar acum este in spital, bolnavioara, si un baiat de 17 ani cu probleme psihice. Eu am lucrat ca sofer si bodyguard, dar din 1996 nu am mai fost angajat cu carte de munca si lucrez pe unde apuc”, marturiseste barbatul. Acum, prin buzunarele familiei Ionescu sufla vantul. “Eu chiar vreau sa muncesc, sa am pentru copiii mei siguranta zilei de maine”, sustine el. Lucian si-a incercat norocul pe la mai multe usi de magazine, insa refuzul de care s-a izbit a fost categoric.
“Asa angajam noi, numai femei, pentru ca nu mi se pare o meserie de barbat”, ii “explica” Nicoleta Dumitrescu, vanzatoare intr-un magazin central de imbracaminte pe usa caruia era lipit clasicul afis. Un “nu” apasat si o privire mirata a primit si de la vanzatoarea unui magazin alimentar de pe bd. Banu Manta.
Sefii magazinelor nu recunosc discriminarea
“Avem nevoie de femei pentru ca sunt mai ordonate si e o imagine mai placuta pentru clienti. E magazinul meu si aleg pe cine vreau”, adauga, fara alte explicatii, patronul Grigore Voicu. Intrebat daca e constient de amenda pe care o risca, mirarea acestuia atinge apogeul: “De ce sa ma dea in judecata? Nu vad nici o discriminare”. La o patiserie din piata Matache este nevoie de angajare pe functia de, bineinteles, patisera. Daca initial responsabila de tura il expediaza rapid pe Lucian Ionescu, pe motivul ca nu au nevoie de barbati, la interventia reporterului Libertatea gaseste alta explicatie. “Asa stim noi sa scriem, „vanzatoare”, dar poate domnul sa vina cu un CV”, se scuza sefa magazinului.
Patronii pot rimi amenzi de 20 milioane lei
Daca o persoana se considera discriminata pe criteriu de sex, poate intenta proces si solicita, in instanta, daune materiale si morale. O alta varianta este trimiterea unei sesizari sau reclamatii catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care poate sanctiona patronul cu amenzi cuprinse intre doua milioane si 20 de milioane de lei.
Lucian Ionescu nu are nici putere, nici timp si nici bani sa umble prin salile de judecata. El s-a resemnat cu ideea ca nu are ce cauta in spatele tejghelei si acum continua cautarile in alte domenii.