Cuprins:
Un studiu publicat recent de Eurostat arată că românii au o medie de 59 de ani de viață sănătoasă. Femeile au 59,3 ani sănătoși, în timp ce bărbații sunt puțin mai jos, la 58,7 ani. România se clasează pe locul 21 din 27 de țări în ceea ce privește acest indicator măsurat de instituția care se ocupă de statistica Comisiei Europene.
Explicațiile diferenței din statistică
La nivelul Uniunii Europene, media anilor de viață sănătoasă este de 62,6 ani, respectiv 62,8 ani pentru femei și 62,4 ani pentru bărbați. Speranța de viață la naștere pentru femeile din UE este, în medie, cu 5,4 ani mai mare decât cea pentru bărbați (83,3 ani, față de 77,9 ani).
„Deoarece diferența între sexe a fost considerabil mai mică în ceea ce privește anii de viață sănătoasă decât în ceea ce privește speranța generală de viață, majoritatea anilor suplimentari de speranță de viață pentru femei tind să fie trăiți cu limitări ale activității. Anii de viață sănătoasă – fără limitări ale activității – reprezintă 75% și, respectiv, 80% din speranța de viață totală pentru femei și bărbați. Prin urmare, în medie, bărbații tind să petreacă o proporție mai mare din viața lor, ceva mai scurtă decât a femeilor, fără limitări ale activității din cauza unor probleme de sănătate”, se precizează în studiul realizat de Eurostat.
Femeile din Bulgaria, pe locul doi în Europa
Dintre țările UE, Malta înregistrează cel mai mare număr de ani de viață sănătoasă la naștere pentru femei (70,3 ani), devansând Bulgaria (68,9 ani) și Slovenia (68,5 ani). În schimb, Danemarca are cel mai mic număr de ani de viață sănătoasă pentru femei (54,6 ani), urmată de Letonia (55,4 ani) și Țările de Jos (56,3 ani).
Cel mai mare număr de ani sănătoși pentru bărbați se înregistrează tot în Malta (70,1 ani), țara mediteraneeană fiind urmată de Suedia (67,5 ani) și Italia (67,1 ani), în timp ce cel mai mic număr este în Letonia (53 de ani), Slovacia (56,6 ani) și Danemarca (57,1 ani).
„O întrebare crucială este dacă anii de viață suplimentari câștigați prin creșterea longevității sunt petrecuți într-o stare de sănătate bună sau rea. Deoarece speranța de viață la naștere nu este în măsură să răspundă pe deplin la această întrebare, au fost elaborați indicatori ai speranței de sănătate, cum ar fi anii de viață sănătoasă (denumiți și speranța de viață fără handicap).
Acești indicatori se concentrează pe calitatea vieții petrecute într-o stare de sănătate, mai degrabă decât pe durata de viață, măsurată prin speranța de viață. Ca atare, anii de viață sănătoasă reprezintă o măsură importantă a sănătății relative a persoanelor din Uniunea Europeană (UE)”, se mai susține în cercetarea specialiștilor Eurostat.
Bărbații din șapte țări UE, mai mult timp de viață sănătoasă
O analiză comparativă între sexe la vârsta de 65 de ani arată că există 19 țări ale Uniunii Europene în care femeile se pot aștepta la mai mulți ani de viață sănătoasă decât bărbații, o țară (Belgia) în care numărul anilor de viață sănătoasă este același pentru femei și bărbați și șapte țări (Cehia, Italia, România, Malta, Spania, Portugalia și Olanda) în care bărbații se pot aștepta la mai mulți ani sănătoși decât femeile.
Numărul așteptat de ani de viață sănătoasă la naștere a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați în 19 dintre țările UE, în perioada 2015 – 2022. Diferența dintre sexe a fost, în general, relativ mică: în patru țări UE, diferența a crescut la mai mult de 3 ani în favoarea femeilor (Bulgaria, Lituania, Slovenia și Polonia), iar într-o țară (Olanda – Țările de Jos), diferența a crescut la mai mult de 3 ani în favoarea bărbaților.
Autorii cercetării au identificat diferențe considerabile între țările UE în ceea ce privește calitatea vieții (din punct de vedere al sănătății), în comparație cu diferențele generale în ceea ce privește speranța de viață.
Astfel, în 2022, o femeie născută în Danemarca se putea aștepta să trăiască 65,7% din viață fără nicio limitare a activității, față de 88,5% pentru o femeie din Bulgaria. De asemenea, un bărbat născut în Danemarca se putea aștepta să trăiască 71,8% din viață fără nicio limitare a activității, comparativ cu 91,4% pentru un bărbat din Bulgaria.
Româncele, 8 ani în plus de viață față de bărbați
Studiul mai arată că, în Slovenia, Lituania, Bulgaria și Franța, femeile în vârstă de 65 de ani se pot aștepta să trăiască între 1,5 și 1,7 ani mai mult, fără handicapul impus de starea de sănătate, decât bărbații. În Portugalia, bărbații în vârstă de 65 de ani se pot aștepta să trăiască cu 1,3 ani mai mult fără handicap decât femeile, în timp ce în România, diferența este de 0,2 ani, tot în favoarea bărbaților. Cu alte cuvinte, bărbații români care au acum 65 de ani vor avea în plus câteva luni de viață sănătoasă comparativ cu femeile.
În toate țările UE, speranța de viață la naștere pentru femei, în 2022, a variat între 77,9 ani în Bulgaria și 85,9 ani în Spania, o diferență de 8 ani. O comparație similară pentru bărbați arată că cea mai scăzută speranță de viață în 2022 a fost înregistrată în Letonia (69,4 ani) și cea mai ridicată în Suedia la 81,4 ani, diferența fiind de 12 ani. Intervalele corespunzătoare pentru anii de viață sănătoasă la naștere au fost între 54,6 ani în Danemarca și 70,3 ani în Malta (diferență de 15,7 ani) pentru femei, respectiv între 53 de ani în Letonia și 70,1 ani în Malta (diferență de 17,1 ani) pentru bărbați.
În România, media speranței de viață este la nivelul de 75,1 ani, respectiv 79,2 ani la femei și 71,3 ani la bărbați (diferență de aproape 8 ani).
„Creșterea numărului de ani de viață sănătoasă este unul dintre principalele obiective ale politicii UE în domeniul sănătății, având în vedere că acest lucru nu numai că ar îmbunătăți situația indivizilor (deoarece o sănătate bună și o viață lungă sunt obiective fundamentale ale activității umane), dar ar duce, de asemenea, la reducerea cheltuielilor publice cu asistența medicală. Dacă anii de viață sănătoasă cresc mai rapid decât speranța de viață, atunci nu numai că oamenii trăiesc mai mult, dar trăiesc și o parte mai mare din viață fără probleme de sănătate”, afirmă autorii studiului Eurostat.
FOTO: Hepta
doritor • 28.09.2024, 18:59
Dovada ca varsta de 62 de ani era necesara pentru iesit la pensie. Ca sa te bucuri si de viata sanatoasa ar fi necesara cu cel putin 5 ani mai de vreme.