De fapt, în aproape toată lumea s-au decis intervale orare diferite în care bătrânilor li s-a permis să iasă din case. S-a spus că istoricul medical și imunitatea scăzută i-ar tranforma pe bătrâni în persoane mult mai expuse.

Mai nou, cercetătorii au mai descoperit o latură „discriminatorie” a acestui flagel. Astfel, se pare că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să-și piardă viața din cauza coronavirusului, a notat The Guardian.

Această tendință a fost observată prima oară în China, țara în care coronavirusul a făcut prima oară prăpăd. S-a constatat că rata deceselor în rândul bărbaților era de 2,8 la sută din numărul celor infectați, în timp ce în rândul femeilor, procentul a fost de 1,7 la sută.

Aceeași tendință a fost observată ulterior în Franța, Italia, Spania, Coreea de Sud, Germania.

În Italia, din totalul deceselor, 71 la sută au fost bărbați, în timp ce în Spania se spune că rata deceselor în rândul bărbaților este dublă față de cea din rândul femeilor.

„Răspunsul sincer este că nu știm de ce se întâmplă asta”

De ce se întâmplă asta? Ce-i face pe bărbați mai vulnerabili? „Răspunsul sincer este că nimeni nu știe exact ce cauzează acest fapt”, a spus profesorul cercetător Sarah Hawkes.

Prima supoziție a fost fumatul. pentru că în China 50 la sută dintre bărbați fumează, în timp ce procentul femeilor care au acest viciu se ridică la doar 2 la sută.

Fumătorii sunt mai predispuși la infectare pentru că își ating mult mai des buzele, fie cu mâinile, fie cu țigările.

De asemenea, se presupune că diferențele comportamentale de gen ar putea fi o cauză. Bărbații sunt mai puțin obișnuiți să se spele pe mâini și folosesc mult mai rar săpunul.

De asemenea, bărbații evită mai mult controalele medicale și țin mai puțin cont de avertismentele autorităților. Acestea sunt doar simple generalizări, nu răspunsuri bazate pe dovezi științifice.

Specialiștii cred tot mai mult că diferențele biologice dintre bărbați și femei ar putea fi o cauză.

Observațiile au arătat o creștere mai mare a mortalității în cazul bărbaților. Am văzut asta în China, în Spania, în Italia, în diverse țări și culturi.

Sabra Klein, specialist în sănătate:

„Ceea ce vedem mă face să cred că este ceva universal. Nu cred că fumatul este elementul-cheie”, a mai spus Sabra Klein.

Cercetări anterioare au arătat că bărbații capătă mai greu imunitate la diverși viruși sau la diverse boli, cum ar fi hepatita C sau HIV.

„Sistemul imunitar al bărbaților poate nu oferă un răspuns corespunzător când ia contact cu un virus”, a spus Sabra Klein.

S-ar putea ca și hormonii să aibă un rol. Și multe gene care reglează sistemul imunitar sunt codificate pe cromozomul X (bărbații au unul, iar femeile – doi) și astfel este posibil ca unele gene să fie mai active la femei decât la bărbați.

Biologia, stilul de viață și comportamentul ar putea să joace un rol în această situație, dar specialiștii așteaptă date și din alte țări pentru a le analiza și mai amănunțit.

„Marea Britanie și SUA nu sunt pe aceată listă. Trebuie să aibă aceste date, dar nu le-au prezentat. Avem nevoie de date defalcate”, a spus Sarah Hawkes.

 
 

Urmărește-ne pe Google News