Povestea lui James Harrison, cunoscut sub numele de „Omul cu brațul de aur”, este cea a unui adevărat erou după că a donat sânge aproape în fiecare săptămână timp de 60 de ani, iar potrivit serviciului de sânge al Crucii Roșii din Australia a ajutat la salvarea vieților a peste 2,4 milioane de copii.
De ce era atât de valoros sângele lui Harrison
Sângele lui Harrison are o serie anticorpi unici, care luptă împotriva bolilor și care au fost utilizați pentru a dezvolta un vaccin numit Anti-D, care ajută la lupta împotriva bolii rhesus. Această boală apare atunci când o femeie cu Rh negative poartă în pântec un copil cu Rh pozitiv, poștenit de la tată. În acest caz, mama produce anticorpi care distrug celulele sanguine ”străine” ale fătului, iar copilul se naște în cele mai multe cazuri cu leziuni cerebrale grave care duc la deces.
Dar în urmă cu peste 60 de ani, când James Harrison avea 14 ani și a fost supus unei intervenții chirurgicale majore și viața i-a fost salvată datorită sțngelui donat de alte personae. După ce și-a revenit, bărbatul s-a hotărât să devină la rândul său donator pentru a se recompense într-un fel.
Câțiva ani mai târziu, doctorii au descoperit că sângele său conține anticorpul care ar putea fi folosit pentru a produce vaccinuri anti-D, așa că bărbatul a început să doneze sânge săptămânal pentru a ajuta cât mai mulți oameni.
Medicii nu știu exact de ce are australianul acest tip de sânge rar, dar cred că ar putea fi o anomalie produsă în organism de transfuziile pe care le-a primit atunci când avea 14 ani după operație.
„Fiecare pungă de sânge este prețioasă, dar sângele lui James este extraordinar. Sângele său este folosit pentru a se crea un medicament care salvează viețile multor bebeluși nenăscuți. Fiecare doză de vaccine anti-D realizat vreodată în Australia a fost făcut din sângele lui James”, a explicat Jemma Falkenmire, o reprezentantă a Crucii Roșii din Australia. „Și peste 17% dintre femeile din Australia sunt în pericol, așa că James a ajutat la salvarea multor vieți”.
Chiar și fiica lui Harrison a primit vaccinul anti-D realizat din sângele tatălui său. „Acest lucru a făcut ca cel de-al doilea nepot al meu să se nască sănătos”, a spus Harrison.
Zilele trecute, Harrison a împlinit 81 de ani și a făcut ultima donație de sânge, deoarece în Australia este interzis să donezi sânge după această vârstă.
Medicii și specialiștii spear ca alți oameni cu anticorpi asemănători în sângele vor începe să doneze. „Tot ce putem face este să sperăm că vor exista oameni destul de generoși pentru a face acest lucru, așa cum a fost cazul lui James”, a mai spus Falkenmire.
În prezent sunt în jur de 50 de persoane pe teritoriul Australiei care au astfel de anticorpi în sânge, transmite Curcea Roșie.
Citește și: Culisele întâlnirii Dăncilă – Papa Francisc de la Vatican: ce a spus Suveranul Pontif şi a omis Guvernul în comunicat