Reprezentanții Spitalului „Dr. C.I. Parhon” din Iași au explicat pentru Libertatea că bărbatul de 55 de ani, din județul Neamț, nu și-a mai recuperat funcția renală.
Acesta a fost adus pe 16 iunie la spital, după ce a sunat la 112 fiindcă începuse să se simtă rău. Le-a mărturisit medicilor că a luat, timp de un an, paracetamol pentru a se proteja de infecția cu SARS-CoV-2. Nu se vaccinase încă împotriva virusului.
Nu și-a recuperat funcția renală, nu a recuperat din problema lui de la rinichi. Și-a pierdut iremediabil funcția ambilor rinichi în urma administrării prelungite de antalgice (n.r. – paracetamol și algocalmin). Va începe, cel mai probabil, încă de zilele următoare ședințele de dializă.
Dr. Ionuț Nistor, medic nefrolog, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon” din Iași:
„Șansele de recuperare erau mici de la început, pentru că era vorba de un consum prelungit, de câteva luni de zile, și nu era o reacție acută, nu era vorba de un consum de durată scurtă”, a mai explicat medicul nefrolog Ionuț Nistor.
Medicii avertizează asupra faptului că nu există nicio fundamentare științifică care să încurajeze consumul de astfel de medicamente pentru protejarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2.
În plus, zeci de ani de experiență clinică arată că un consum în doze mari de paracetamol sau algocalmin, administrate pe o perioadă scurtă sau lungă, poate duce la insuficiență renală sau hepatică.
Medicii care l-au consultat spun că bărbatul nu avea probleme de sănătate în trecut și nu ar fi avut nevoie să își administreze acest tratament.
„Timp de 3-4 zile se poate lua paracetamol fără prescripție, dar când vorbim de un tratament pe care trebuie să-l luăm mai mult de cinci zile trebuie să discutăm cu medicul. Un tratament cronic trebuie discutat cu medicul curant, chiar și tratamentele din plante, dacă sunt administrate pe termen lung, pot duce la efecte adverse și în mod deosebit la rinichi și la nivelul ficatului, pentru că provoacă anumite reacții inflamatorii, alergice sau toxice tocmai prin compușii care sunt în acele medicamente”, a avertizat dr. Ionuț Nitor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro