Echipa formată din istorici și alți experți a folosit tehnici moderne de investigație, precum algoritmii computerizați pentru a căuta conexiuni între diverși oameni. Iar la capătul a șase ani de analize, specialiștii au concluzionat că Arnold van den Bergh este probabil denunțătorul Annei Frank.
Van den Bergh a fost membru al Consiliului Evreiesc din Amsterdam, un organism obligat să implementeze politica nazistă în zonele evreiești și care a fost desființat în 1943, membrii săi fiind trimiși în lagăre de concentrare. Notarul nu a ajuns însă într-o tabără, ci a locuit Amsterdam. De altfel, există informații care sugerează că un membru al Consiliului Evreiesc a furnizat informații naziștilor.
Când van den Bergh și-a pierdut toată seria de protecții care l-au scutit de viața în lagăr, a trebuit să ofere naziștilor o informație valoroasă pentru ca el și soția lui să rămână în siguranță.
Vince Pankoke, fost agent FBI, pentru postul american CBS:
În plus, în documentele folosite într-o anchetă anterioară a fost găsită o copie a unei note anonime trimise lui Otto Frank, tatăl Annei Frank, în care Arnold van den Bergh este identificat drept trădătorul său.
Potrivit lui Vince Pankoke antisemitismul ar fi putut fi motivul pentru care această informație nu a fost făcută publică până acum.
„Trebuie să reținem că faptul că van den Bergh era evreu însemna că naziștii l-au plasat într-o poziție greu de suportat pentru a-și salva viața”, mai spune fostul agent FBI.
Ziarul olandez Volkskrant relatează că Van den Bergh a murit în 1950.
Directorul executiv al Muzeului Anne Frank, Ronald Leopold, spune că noua analiză „a generat informații importante și o ipoteză fascinantă, care merită cercetări suplimentare”.
Adolescenta evreică a devenit cunoscută în toată lumea după apariția jurnalului său, scris între anii 1942 şi 1944, atunci când ea și familia ei se ascundeau într-un apartament clandestin din Amsterdam.
Anne Frank a fost arestată în 1944 şi a murit un an mai târziu, la vârsta de 15 ani, în lagărul de concentrare Bergen-Belsen.
Jurnalul publicat după moartea ei este cea mai cunoscută relatare la prima mână a vieții evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Foto: EPA