„Eu duc un război personal cu Vladimir Putin de aproape 20 de ani. Asta a dus la întemnițarea mea în Rusia timp de zece ani și apoi la expulzare, cu un avertisment că mă așteaptă închisoarea pe viață dacă mă întorc vreodată. Îl cunosc pe omul care mi-a făcut toate astea? Cred că da. De aceea privesc cu disperare abordarea defetistă a liderilor occidentali, precum Joe Biden, Emmanuel Macron și Naftali Bennett (premierul israelian, n.red.)”, scrie Hodorkovski în textul publicat de The Economist.
Mihail Hodorkovski a fost președintele grupului petrolier Iukos. Arestat în 25 octombrie 2003, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru escrocherie și evaziune fiscală și încarcerat. În decembrie 2010, a primit 14 ani de închisoare (incluzându-i pe cei 8) pentru furtul a milioane de tone de țiței și de spălare de bani în valoare de 23,5 miliarde de dolari. După 10 ani de închisoare, pe 20 decembrie 2013 el a fost grațiat de Putin, iar apoi a zburat la Berlin.
Acesta afirmă că Putin vede ca pe o slăbiciune a Occidentului discuțiile, telefoanele pe care acești lideri le au cu el și în care îi cer să oprească războiul, dar în care îl asigură că nu se vor amesteca.
„O parte a problemei este că actualii lideri ai țărilor occidentale nu s-au confruntat niciodată cu bătăuși. Experiența și educația lor se referă la interacțiunile dintre oamenii de stat… Nu este cazul lui Vladimir Putin. A fost crescut în KGB, o organizație care se baza pe forță și nerespectarea legii. În timp ce lucra la Primăria Sankt Petersburg la începutul anilor 90, el a fost responsabil pentru interacțiunea neoficială a agențiilor cu gangsterii. Sankt Petersburg la acea vreme era perceput în Rusia la fel cum era văzut Chicago în timpul interdicției. În loc de whisky de contrabandă, gangsterii vindeau droguri și ulei”, susține Hodorkovski.
„Vremurile s-au schimbat, dar modurile lui de a rezolva problemele au rămas”, adaugă acesta care amintește de uciderea lui Aleksandr Litvinenko și otrăvirea lui Alexey Navalnîi și a familiei Skripal (Serghei și fiica sa, Iulia, n.red.), care fost făcute „cu încuviințarea conducătorului”.
„Partenerii străini ai Rusiei nu reușesc să înțeleagă cine este el cu adevărat”
„Asemenea acte sunt normă în cercurile președintelui, pentru că el este un bandit din fire. Chiar și după mai bine de 20 de ani la putere, dobândind o imagine de om puternic și încredere în sine, un bandit va rămâne întotdeauna un bandit în ceea ce privește percepția sa printre cei din jur. Este o greșeală drastică atunci când este văzut ca un om de stat normal. Partenerii străini ai Rusiei nu reușesc să înțeleagă cine este el cu adevărat”, adaugă acesta.
În text, Hodorkovski amintește și de experiența sa în închisoare.
„Am destulă experiență în a trata bandiții. După ce am petrecut zece ani în închisorile rusești, pot spune că cel mai periculos lucru este să le arăți orice slăbiciune sau incertitudine. Orice pas către cerințele lor, fără o demonstrație clară de forță, va fi perceput ca slăbiciune. După logica lor, dacă țările occidentale spun că nu vor renunța la Ucraina și totuși fac exact asta înseamnă că sunt slabe. Și asta face probabil ca Putin să se uite către alți vecini, cum ar fi Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, care au făcut și anterior parte din Imperiul Rus”.
Hodorkovski atrage atenția că miza nu mai este de fapt doar Ucraina.
„Trebuie să înțelegeți că Putin, în capul lui, nu mai este de mult în război cu Ucraina, ci cu America. Și acum America și NATO par să se retragă. El nu este singurul bandit care percepe situația în acest fel. Alți bandiți urmăresc și așteaptă rândul lor, în timp ce umilința Americii răsună în întreaga lume. Transnistria se agită, Balcanii sunt din nou neliniştiţi, Iranul atacă bazele americane. La un moment dat, America și NATO vor riposta, dar până în acel moment vor fi chinuite de corbi și vulturi în diverse părți ale lumii, iar Putin nu își va da imediat seama că răspunsul este grav. Obiceiul impunității în rândul bătăușilor nu dispare atât de repede. Și asta înseamnă că este probabil un război mai rău, unul și mai mare”.
O cucerire a Ucrainei nu va rezolva criza cu care se confruntă Rusia în ultimii ani, susține omul de afaceri rus.
„Acum, războiul din Ucraina micșorează orice nemulțumire despre un deceniu de declin economic. Dacă li se va permite să preia Ucraina, economia va continua să se prăbușească, ca urmare a corupției și a sancțiunilor. Un potop de sicrie se va întoarce acasă în Rusia, pentru că războiul de gherilă nu poate fi oprit. Starea de spirit a populației va continua să se deterioreze. Și în 2024 vor fi alegeri”.
Iar atunci, Putin își va duce mai departe ambițiile expansioniste, subliniază Hodorkovski. „Care ar fi probabil soluția lui Putin? Va fi o altă «operație specială». Moldova este prea mică, așa că probabil că va fi în statele baltice sau în Polonia. Dacă domnul Putin nu este oprit în aer deasupra Ucrainei, NATO va trebui să lupte cu el la sol”.
„Putin nu este un sinucigaș”
În privința folosirii armelor nucleare, Hodorkovski crede că Putin le va folosi doar dacă e convins că nu va avea un răspuns din partea Vestului.
„Cât despre armele nucleare, președintele rus are o psihoză maniacală. Este obsedat de a fi o figură istorică precum Stalin. Dar el nu este sinucigaș sau nu ar sta la celălalt capăt al unei mese cu prietenii săi. El va folosi arme nucleare doar dacă crede că nu va exista niciun răspuns. Dar în fiecare zi NATO respinge zona de excludere a zborului deasupra Ucrainei, încrederea în sine crește”.
Nu vreau ca țara mea să se confrunte cu NATO într-un conflict global, dar încercarea de a vorbi cu un bandit fără să-i arăți puterea duce exact la acel punct.
Mihail Hodorkovski: