Decizia instanței

Tribunalul Arad l-a condamnat pe inculpat la detenție pe viață pentru omor calificat. Acesta a mai primit 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor calificat în modalitatea violenței în familie și 5 ani pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Instanța a decis și acordarea unor despăgubiri substanțiale urmașilor victimei. Fiica acestuia va primi 1.000.000 de lei daune morale și 10.000 de lei daune materiale pentru cheltuielile de înmormântare. Alți doi urmași vor primi câte 750.000 de lei fiecare, cu titlu de daune morale.

Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Desfășurarea evenimentelor

În ziua de 21 septembrie 2023, inculpatul, în vârstă de 50 de ani, a aflat că partenera sa urma să iasă în oraș. Suspectând o întâlnire cu presupusul amant, bărbatul s-a înarmat cu un pistol deținut ilegal și a plecat cu un taxi spre centrul Aradului.

Utilizând un dispozitiv GPS montat anterior în mașina concubinei, agresorul a localizat-o în parcarea magazinului Supeco. Acolo, a tras un foc de armă spre bărbatul aflat în mașină cu partenera sa, lovindu-l în cap.

Ulterior, inculpatul și-a agresat violent concubina, lovind-o repetat cu picioarele în zona capului până când aceasta a pierdut conștiența. Procurorul de caz a declarat că „a călcat-o cu putere de cinci ori pe cap”.

În continuare, agresorul a luat o șurubelniță din portbagajul mașinii și i-a înfipt-o în gâtul victimei împușcate.

Urmări tragice

Bărbatul împușcat a decedat două zile mai târziu la spital, în urma traumatismelor suferite. Concubina agresorului a necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Inculpatul și concubina sa trăiau împreună de aproximativ 28 de ani și aveau două fiice. Cu patru ani înainte de incident, bărbatul începuse să suspecteze o relație extraconjugală a partenerei sale.

Pentru a-și confirma bănuielile, acesta a angajat un detectiv particular, plătind 1.000 de euro pentru montarea unui dispozitiv de urmărire în mașina femeii.

Apărarea inculpatului

Avocatul agresorului a solicitat clemență din partea instanței, argumentând că acesta „a avut o atitudine sinceră în fața organelor de poliție, a recunoscut și regretă faptele comise, conștientizează în mod real acţiunile sale, este la prima abatere de la legea penală”.

De asemenea, apărarea a subliniat că inculpatul a fost cel care a insistat să fie apelat numărul de urgență 112 și a acordat primul ajutor concubinei sale după incident.

Experții în domeniul juridic și psihologic consideră că acest caz ar putea deveni un precedent important în jurisprudența românească privind crimele pasionale și violența în familie.

Autoritățile locale au anunțat că vor intensifica programele de prevenire a violenței domestice și vor oferi sprijin suplimentar victimelor și familiilor afectate de astfel de incidente.

 
 

Urmărește-ne pe Google News