„Această șalupă avea forma unei ambarcațiuni civile. Ambarcaţiunea era răsturnată, prezenta forma, culoarea distinctă unei ambarcaţiuni civile, culoarea portocalie. Ambarcaţiunea a fost remorcată către Portul Constanţa, deoarece reprezenta un pericol real pentru siguranţa navigaţiei în zonă. Orice obiect plutitor pe mare este un pericol pentru traficul naval”, a transmis ofițerul maritim Tiberiu Lazăr.
Întrebat dacă s-ar fi aşteptat să fie dispozitive explozive pe această barcă, Tiberiu Lazăr a precizat că „la prima vedere nu s-a considerat că există dispozitive explozive”.
Potrivit ofițerului maritim, ancheta a început pe 3 aprilie, când la Constanța au ajuns pirotehniștii SRI. Tiberiu Lazăr a mai afirmat că dana 78 a portului Constanţa a fost evacuată în momentul în care autorităţile au venit să facă ancheta în legătură cu această barcă, relatează News.ro.
„Colegii mei care au ajuns, în colaborare cu Garda de Coastă, au remorcat această ambarcaţiune către portul Constanţa. A stat aici din data de 3 aprilie până pe data de 4 aprilie, când a fost remorcată din port. A fost dusă tot de ARSVOM prin nava Sar Artemis, în colaborare cu Garda de Coastă şi ANR”, a continuat Tiberiu Lazăr.
MApN a transmis, vineri, că nava de căutare-salvare Artemis a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a transportat, joi seară, în zona de siguranţă a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia.
Barca, reperată miercuri, 3 aprilie, lângă Tuzla
Centrul Maritim de Coordonare a transmis o alarmă miercuri seară, 3 aprilie, cu privire la o ambarcaţiune răsturnată în Marea Neagă, în zona travers Tuzla.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat vineri, 5 aprilie, că specialiștii săi investighează ambarcațiunea găsită răsturnată miercuri seară în Marea Neagră, în apropiere de Tuzla, fiind luată în calcul ipoteza că e vorba despre „vehicul marin fără pilot”.
Ambarcaţiunea răsturnată miercuri, 3 aprilie, la est de Tuzla, a fost detonată vineri seară, 5 aprilie, în Poligonul Midia, iar oamenii din zonă s-au speriat din cauza zgomotului puternic şi au sunat la 112.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
54GigiStan • 07.04.2024, 16:35
Este o drona navala ucrainiana care a fost lansata, cel mai probabil, impotriva unei tinte navale rusesti. De regula se lanseaza mai multe odata. Aceasta ori nu intalnit tinta, ori i s-a terminat resursa de mars, ori i s-a defectat sistemul de dirijare, ori toate astea odata, a ramas in deriva si s- rasturnat de la vant/val, ajungand in apele noastre teritoriale. Avand compartimente inchise nu s-a scufundat. A fost o greseala impardonabila sa fie adusa in port, putand sa explodeze in orice moment. Trebuia distrusa pe mare ca pe o mina marina. Autoritatile o dau cotita dar au gresit.
Aura1 • 07.04.2024, 10:56
Bine că au acționat conform unui protocol și nu au fost victime sau alte prejuficii...felicitări!