Primarul de stânga al oraşului Barcelona, Jaume Collboni, a spus că până în noiembrie 2028, Barcelona va renunţa la licenţele celor peste 10.000 de apartamente aprobate în prezent pentru închiriere pe termen scurt. El a precizat că din 2029, dacă nu vor exista eşecuri, „apartamentele turistice aşa cum le gândim astăzi vor dispărea din oraşul Barcelona”.

„Acele 10.000 de apartamente vor fi folosite de locuitorii oraşului sau vor fi scoase pe piaţă pentru închiriere sau vânzare”, a spus Collboni.

Boomul chiriilor pe termen scurt din Barcelona, ​​cel mai vizitat oraş al Spaniei de către turiştii străini, a făcut ca localnicii să nu îşi mai permită un apartament după ce chiriile au crescut cu 68% în ultimii 10 ani, iar costul unei case a crescut cu 38%.

Hotelurile sunt cele care vor beneficia de pe urma acestei măsuri. Deschiderea de noi hoteluri în cele mai populare zone ale oraşului a fost interzisă între 2015 şi 2023 de partidul de extremă- stânga care guvernează capitala Cataloniei.

Ministrul socialist al locuinţelor din Spania, Isabel Rodriguez, a declarat că sprijină decizia catalanilor. „Este vorba de a face toate eforturile necesare pentru a garanta accesul la locuinţe la preţuri accesibile”, a postat ea pe X.

Guvernele naţionale se bucură de beneficiile economice ale turismului, iar Spania se numără printre primele trei ţări cele mai vizitate din lume, dar, pentru că preţurile depăşesc posibilităţile localnicilor, iar proprietarii ajung să prefere închirierile turistice, subiectul devine tot mai „fierbinte” în toată Europa.

Guvernele locale au anunţat deja restricţii privind închirierile pe termen scurt în Insulele Canare din Spania, Lisabona şi Berlin.

Platforma de închirieri Airbnb ​​nu a făcut niciun comentariu. La fel și Asociaţia hotelieră din Barcelona.

Urmărește-ne pe Google News