Asociația „21 decembrie București” a organizat sâmbătă seara o reconstituire a baricadei ridicate în urmă cu 30 de ani de către demonstranți în fața dispozitivului de intervenție mobilizat în fața hotelului Intercontinental din centrul Bucureștiului.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Aproape 100 de persoane, printre care Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 decembrie 1989 și jurnalistul Liviu Mihaiu, s-au adunat în dreptul grupului statuar din fața Teatrului Național.

Revoluționarii au adus steaguri din decembrie 1989 și au pus pancarte cu inscripțiile de atunci. Pe o măsuță au fost puse panglici cu numele eroilor care au murit pe 21 decembrie 1989, în numele libertății.

Panglicile cu numele eroilor care au murit pe 21 decembrie 1989 / foto: Maria Andrieș

La reconstituirea baricadei de la Intercontinental a venit și Nicoleta Giurcanu (foto), o tânără care a fost arestată la Revoluție. Ea a adus steagul pe care l-a fluturat în dreptul Facultății de Geografie, în urmă cu 30 de ani.

Nicoleta Giurcanu a fost arestată în decembrie 1989 / Foto: Maria Andrieș

La grupul statuar din fața Teatrului Național a fost pusă o instalație de sunet, numită e-Vocare.

foto: Maria Andrieș

Circulația a fost oprită între Universitate și intersecția bulevardului Gheorghe Magheru cu strada Ion Câmpineanu. În zonă au fost trimise mai multe echipaje de Poliție Rutieră, jandarmi și pompieri.

Reconstituirea baricadei are loc sâmbătă, până la ora 24.

Ce s-a întâmplat pe 21 decembrie 1989 și de ce a fost ridicată baricada de la Intercontinental

Considerată prima zi a Revoluției în București, pe 21 decembrie 1989, demonstranții s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piața Universității („Baricada de la Inter”) și au ridicat o baricadă în fața dispozitivului de intervenție.

21 decembrie 1989 a reprezentat ultima zi de putere a lui Nicolae Ceauşescu. Încă încrezător în sprijinul popular, al muncitorilor, Nicolae Ceauşescu îşi dă acordul pentru organizarea unei mari manifestaţii în Piaţa Palatului, în dreptul sediului CC al PCR. Căuta sprijinul maselor ca să-şi justifice acţiunile brutale de reprimare a revoluţionarilor timişoreni. Evenimentele au luat însă altă turnură.

În jurul orelor 12.00, începe mitingul în Piața Republicii. Participanților le sunt distribuite un număr impresionant de pancarte prin care erau condamnate manifestațiile de la Timișoara și se exprima solidaritatea cu activul de partid și de stat, în frunte cu Nicolae Ceaușescu. Desfășurarea mitingului este transmisă în direct la radio și televiziune, în timp ce de la balconul Comitetului Central al PCR, Ceaușescu începe un discurs despre realizările „societății socialiste multilateral dezvoltate” și despre binefacerile regimului comunist.

Discursul este întrerupt de huiduieli și fluierături ale grupurilor de protestatari, constituite spontan.

Mitingul se sparge, iar pe străzile din jur mii de oameni manifestează pentru democrație și împotriva dictaturii.

În cursul serii, demonstranții, majoritatea tineri, se adună în apropierea Hotelului Intercontinental din Piața Universității, unde ridică o baricadă în fața dispozitivului de intervenție.

foto: TVR / Europa Liberă (RFE/RL

Forțele de ordine primesc ordinul să „curețe zona”. În cursul nopții, se trage asupra demonstranților de la „Intercontinental” și din Piața Universității, fiind înregistrați morți și răniți.

Zeci de morți la baricada de la Intercontinental

Bilanţul: 49 de morţi, 112 răniţi, 877 de arestaţi. Erau ultimii eroi ucişi de “noaptea” cea din urmă a regimului comunist-ceauşist. Care n-aveau să mai prindă prima respiraţie a aerului libertăţii de a doua zi, când soţii Ceauşescu decolau cu elicopterul, la prânz, de pe sediul CC, spre propriul lor sfârşit.

Foto reprezentativă: Inquam Photos / Octav Ganea 

 
 

Urmărește-ne pe Google News