„Din momentul în care ne-a eliminat din coaliție nu mai are sprijinul USR-PLUS. În momentul în care foștii colegi de coaliție de la PNL vor veni cu o altă propunere de premier, putem să explorăm posibilitatea de a reveni la guvernare. E o decizie unanimă, Florin Cîțu nu mai are susținerea USR-PLUS”, a declarat Dan Barna.
El a respins zvonurile că ar fi dispus să revină la guvernare, dacă PNL va oferi funcții suplimentare, precum cea de președinte a Camerei Deputaților, de unde Ludovic Orban și-a anunțat demisia.
„Nu a existat niciun fel de discuție cu Florin Cîțu. Au existat mai multe știri false, și că Florin Cîțu a discutat cu mine să-mi ofere președinția Camerei, toate sunt dezinformări de campanie electorală de ultim moment”, a precizat Dan Barna.
Într-o postare pe Facebook, Dacian Cioloș a negat orice negociere cu liberalii privind revenirea USR-PLUS în coaliție și a numit informațiile lansate din zona PNL drept o „încercare ridicolă” de a influența alegerile din formațiunea sa.
„Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. Nu ne întoarcem la guvernare decât în condițiile deja expuse: alt premier și calendar clar de reforme. Consider declarațiile liberalilor o încercare ridicolă de influențare a alegerilor din USR-PLUS”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.
În condițiile în care Florin Cîțu va refuza să se retragă din fruntea guvernului, USR-PLUS va merge în opoziție.
„Rezultatul de ieri nu a schimbat cu nimic datele din relația PNL – USR-PLUS. Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și ne așezăm, discutăm posibilitatea revenirii la guvernare pe un calendar foarte clar de reforme. Este una din opțiuni, o luăm foarte serios în calcul. Fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și atunci, echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu și PSD mai departe, așa cum colaborează foarte bine de aproape o lună”, a conchis Dan Barna.
După ce a câștigat președinția PNL, Florin Cîțu a anunțat că așteaptă finalul alegerile din USR-PLUS pentru a vorbi cu câștigătorul despre refacerea coaliției de guvernare.
„Atâta timp cât există moțiunea de cenzură e complicat să vedem un dialog. Moțiunea PSD dacă nu are voturile USR nu are cum să treacă și invers pentru moțiunea USR. USR trebuie să se decidă dacă vrea să fie lângă PSD și AUR sau la guvernare cu PNL și UDMR”, a declarat Florin Cîțu. El a respins o posibilă coaliție cu PSD pentru continuarea guvernării. „Eu nu văd altă variantă, doar o guvernare cu USR-PLUS, UDMR și votul minorităților în Parlament”.